Οι καρτ ποστάλ

[ γράφει η Νίκη Παπαγιάννη ]

Στο γραμματοκιβώτιο της Έλι φτάνουν κάθε εβδομάδα καρτ ποστάλ από την Ελλάδα χωρίς αποστολέα, παρά μόνο υπογεγραμμένες με το αρχικό Α. Καρτ ποστάλ που δεν απευθύνονται σε εκείνην αλλά στην Σ. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να παρακολουθεί από μακριά το ταξίδι του Α στην άγνωστη για εκείνη χώρα.

Φτιάχνει με τις καρτ ποστάλ ένα κολάζ στον τοίχο του σπιτιού της και μέσα από τις εικόνες και τα χρώματα αποκτά ένα φωτεινό σημείο στη μουντή ζωή του Λονδίνου. Οι εικόνες που λαμβάνει είναι μαγευτικές και πρωτόγνωρες για εκείνη, ώστε όταν πλέον οι καρτ ποστάλ σταματήσουν να έρχονται η Έλι σε μια κρίση αυθορμητισμού αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να δει αυτή τη χώρα από κοντά. Καθώς φεύγει από το σπίτι της παρατηρεί ένα πακέτο στο γραμματοκιβώτιο της από τον ίδιο αποστολέα. Είναι ένα σημειωματάριο. Το παίρνει μαζί της και ξεκινάει το ταξίδι της. Μέσα από τις σελίδες του η ιστορία του Α και η διαδρομή του γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες. Η Έλι στο σημειωματάριο διαβάζει τις σκέψεις του Α αλλά και ιστορίες που άκουσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Το βιβλίο αυτό της κυρίας Χίσλοπ είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Σαν δομή είναι στην ουσία μικρές ιστορίες ενταγμένες μέσα στο πλαίσιο της κεντρικής ιστορίας. Σαν έκδοση είναι επίσης πολύ όμορφη και πρωτότυπη καθώς περιέχει φωτογραφίες (ή καρτ ποστάλ) που συλλαμβάνουν την ομορφιά και τα χρώματα της Ελλάδας βοηθώντας τον αναγνώστη να ταξιδέψει με τη φαντασία του σε ένα μέρος που μπορεί να μην έχει πάει ποτέ.

Οι περιγραφές των τοπίων είναι μαγευτικές και οι περιγραφές των χαρακτήρων αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την ελληνική ψυχή -κάτι όχι και τόσο εύκολο, ειδικά για μια συγγραφέα που δεν είναι Ελληνίδα. Τα μέρη που έχει επιλέξει για να ταξιδέψει τον ήρωά της η Βικτώρια Χίσλοπ, και μαζί με αυτόν και τον αναγνώστη, ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Από αυτά που θα συναντούσε δηλαδή κάποιος ίσως σε έναν τουριστικό οδηγό για την Ελλάδα. Αντίθετα, επιλέγει μέρη όχι αναμενόμενα, που όμως διαθέτουν τόσο καταπληκτική φυσική ομορφιά όσο και ιστορία.

Τα θέματα επίσης που επιλέγει σε κάθε μία από τις μικρές ιστορίες της έρχονται από όλες τις ιστορικές περιόδους, αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία των Ελλήνων, την ελληνική φιλοξενία, τα ήθη και τα έθιμά μας, τη θρησκεία και την ελληνική Ιστορία. Αναφέρεται ακόμη και στη σύγχρονη πολιτική και την οικονομική κρίση.

Οι μικρές ιστορίες που παραθέτει έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Ο κάθε αναγνώστης θα ξεχωρίσει ποιες του άρεσαν περισσότερο και ποιες λιγότερο. Προσωπικά θα μπορούσα να τις διαβάσω και μόνες τους, σαν διηγήματα, αποκομμένες από τον υπόλοιπο σκελετό του βιβλίου. Ο λόγος της κυρίας Χίσλοπ είναι άμεσος και αυτό κάνει αρκετά εύκολη την ανάγνωση του βιβλίου. Αν κάτι δε μου άρεσε είναι το γεγονός ότι θα ήθελα κάτι πιο δυνατό για το τέλος, καθώς μου φάνηκε κάπως χλιαρό. Και ίσως λίγο περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των βασικών χαρακτήρων καθώς το ταξίδι αυτό ήταν και για τους δύο βασικά η αναζήτηση του εαυτού τους.

Σε γενικές γραμμές το Οι καρτ ποστάλ αποτελούν διαφήμιση για την Ελλάδα και σίγουρα αφήνουν στον αναγνώστη μια θετική τελική γεύση για τη μικρή αυτή χώρα της Μεσογείου και τους ανθρώπους της. Επιβεβαιώνεται το πόσο πολύ η Βικτώρια Χίσλοπ αγαπάει τη χώρα μας και σαν κάτοικος της Ελλάδας αισθάνεσαι ότι προσπαθεί να σου μεταφέρει μια νότα αισιοδοξίας για όσα έρχονται στο μέλλον, θυμίζοντάς σου το παρελθόν για το οποίο ως Έλληνες είμαστε πολύ περήφανοι, αλλά τώρα τελευταία τείνουμε να το ξεχνάμε. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι πολύ συγκινητικό…

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!