Η κοινωνία του θεάματος

«Όσο η ανάγκη γίνεται κοινωνικό όνειρο, το όνειρο γίνεται αναγκαίο. Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης αλυσοδεμένης κοινωνίας που δεν εκφράζει εντέλει παρά την επιθυμία της να υπνώττει. Το θέαμα είναι ο φρουρός αυτού του ύπνου».

Ο Guy Debord ακολούθησε στη ζωή του και έως τον εκούσιο θάνατό του έναν και μοναδικό κανόνα. Τον συνοψίζει στον πρόλογο της τρίτης γαλλικής έκδοσης της Κοινωνίας του θεάματος: «Οφείλει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο έχοντας κατά νου το ότι γράφτηκε συνειδητά με την πρόθεση να βλάψει την κοινωνία του θεάματος. Δεν είπε ποτέ τίποτα το εξωφρενικό».

ISBN 9786180306880, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκυ Ντεμπόρ (Guy Debord) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931.

Μέλος του κινήματος των λετριστών μεταξύ 1951-52 (σχεδόν από τα δεκαεννιά του), συμμετείχε στις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου της Αλγερίας και υπήρξε επίσης, για σύντομο διάστημα, μέλος της ομάδας «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Μεταξύ 1954-57 συνεργάστηκε με έντυπα στα οποία δημοσιεύονταν οι έρευνες του κινήματος («Potlatch», «Ion», «Les levres nues», «Internationale Letriste»). Όταν οι λετριστές διασπάστηκαν σε τάσεις, εξαιτίας της κίνησης για το «ξεπέρασμα της τέχνης», έλαβε μέρος στη δημιουργία των «Καταστασιακών», με την ίδρυση της Καταστασιακής Διεθνούς (Internationale Situationniste), το 1957. Σε σύγκριση με τον καλλιτεχνικοδιανοούμενο χώρο των λετριστών, οι καταστασιακοί αποκτούν έναν πιο ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Το έργο του Ντεμπόρ, Η κοινωνία του θεάματος (1967), στο οποίο διαγράφεται με ριζοσπαστικούς όρους η παρακμή του ύστερου καπιταλισμού, μαζί με την «Επανάσταση της καθημερινής ζωής» του Ραούλ Βανεγκέμ, ασκούν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του γαλλικού Μάη του ’68. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, ως ενσαρκωτής της εναντίωσης στον κινηματογράφο ως θέαμα, ο Ντεμπόρ γυρίζει τις ταινίες: «Hurlements en faveur de Sade» [«Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ»], ταινία μεγάλου μήκους χωρίς καθόλου εικόνες, με αποσπάσματα διαλόγων διάρκειας 20΄ διάσπαρτα μέσα σε 60΄ σιωπής, 1952, «Sur le passage de quelques personnes a travers une assez courte unite de temps» [«Σχετικά με το πέρασμα ορισμένων προσώπων μέσα από μια αρκετά μικρή χρονική ενότητα»], μικρού μήκους, 20΄, 1959, «Critique de la separation» [«Κριτική του διαχωρισμού»], μικρού μήκους, 20΄, 1961, «La Societe du spectacle» [«Η κοινωνία του θεάματος»], 1973, «In girum imus nocte et consumimur igni» [«Γυρνάμε μέσ’ στη νύχτα, καταναλωμένοι απ’ τη φωτιά»], 1978, «Guy Debord, son art, son temps» [«Γκυ Ντεμπόρ, η τέχνη και η εποχή του», αυτοβιογραφικό «φιλμ-σαμποτάζ» πάνω στη ζωή του, από κοινού με την Brigitte Cornand, για το Canal Plus], 1994.

Έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του (αυτοπυροβολήθηκε), στο αγρόκτημά του, στο Σαμπώ της κεντρικής Γαλλίας, στις 30 Νοεμβρίου 1994.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!