«Κοινότητες» μεταναστών και εργασιακή αντιπροσώπευση

Τι είναι οι «κοινότητες των μεταναστών και τι μορφές λαμβάνουν;

Πώς επηρεάζει η χαμηλού κύρους εργασία των μεταναστών και των μεταναστριών την οργάνωση και εκπροσώπησή τους σε μεταναστευτικούς συλλόγους και συνδικάτα;

Πώς αντιλαμβάνονται και τι πρακτικές αναπτύσσουν οι μετανάστες για τη συλλογική οργάνωση, την εκπροσώπηση και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;

Η κοινωνιολογική έρευνα στο παρόν βιβλίο υπογραμμίζει ότι η απουσία μόνιμης απασχόλησης και ο περιορισμός των μεταναστών σε περιστασιακά, χαμηλού κύρους επαγγέλματα τους απομακρύνουν τόσο από συλλογικότητες όσο και από ατομικές οργανωμένες διεκδικήσεις.

Η μελέτη, εισάγοντας μια νέα οπτική στην πραγμάτευση του μεταναστευτικού φαινόμενου στην Ελλάδα, συνεισφέρει σημαντικά στην αντίστοιχη διεθνή έρευνα και βιβλιογραφία για τη συλλογική οργάνωση των μεταναστευτικών πληθυσμών και τις επιπτώσεις των σύγχρονων μορφών εργασίας. Καθίσταται έτσι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο για ερευνητές και φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς και για όσους ασχολούνται με το φαινόμενο της μετανάστευσης και τη μεταναστευτική πολιτική.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, επιχειρείται η θεωρητική αποσαφήνιση των εννοιών της «κοινότητας», της εργασιακής-επαγγελματικής κοινότητας και της χαμηλού κύρους εργασίας στο πλαίσιο της μετανάστευσης· εξετάζονται οι τύποι των μεταναστευτικών κοινοτικών οργανώσεων καθώς και η στάση των συνδικάτων των χωρών υποδοχής απέναντι στους μετανάστες, ενώ επιδιώκεται τόσο μια επισκόπηση των διεθνών εμπειρικών ερευνών, όσο και μια ιστορική αναδρομή διαφόρων ειδών μεταναστευτικών κοινοτήτων δίνοντας έμφαση σε μελέτες που ερευνούν τις εργασιακές κοινότητες και την επιρροή των συνθηκών απασχόλησης σε συλλογικές δράσεις εκπροσώπησης.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ερευνώνται οι περιπτώσεις των Αιγυπτίων, Αλβανών, Μπαγκλαντεσιανών, Παλαιστινίων και Φιλιππινέζων μεταναστών και των εργασιακών συλλόγων τους Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, ΕL RΑΡΤΑ, Εργατικός Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα, Ένωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπανγκλαντές Ελλάδος, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα και Ένωση Αλληλεγγύης των Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα, ΚΑSΑΡΙ-ΗΕLLAS.

Ειδικότερα, αναλύονται οι επιπτώσεις απασχόλησης και της εργασίας στις μορφές συλλογικής εκπροσώπησης. Επίσης, διερευνάται η κοινωνική ταυτότητα που απορρέει από την οικονομική δραστηριότητα καθώς και οι ρόλοι και τα πρότυπα που διαμορφώνονται στο χώρο της εργασίας.

ISBN 9789600226850, έκδοση 2012

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O δρ. Θεόδωρος Φούσκας είναι κοινωνιολόγος. Ειδικεύεται στα θέματα μετανάστευσης, εργασίας των μεταναστών, μεταναστευτικών κοινοτικών οργανώσεων, πολιτικής συμμετοχής και συνδικαλισμού των μεταναστών.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2004), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: Κοινωνιολογία, Μετανάστευση και Εργασία: Κοινότητες Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Εργασίας και της Απασχόλησης των Μεταναστών στη Συμμετοχή τους σε Πέντε Εργασιακούς Συλλόγους Μεταναστών στην Αθήνα (2010).

Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2010.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!