Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (κριτική)

[ γράφει η Ευθυμία Σκαπέτη ]

Το Το κορίτσι που εξαφανίστηκε είναι το τρίτο έργο της Φλιν που διαβάζω, μετά το Σκοτεινός τόπος και το Αιχμηρά αντικείμενα.

Το πρώτο (Σκοτεινός τόπος) δεν μου άρεσε καθόλου, το δεύτερο (Αιχμηρά αντικείμενα) το βρήκα συμπαθητικό. Συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα το Το κορίτσι που εξαφανίστηκε μου φάνηκε πολύ πιο ενδιαφέρον κι ευανάγνωστο, αν και ο τρόπος γραφής μοιάζει με αυτόν στο Σκοτεινός τόπος, δηλαδή κι εδώ παρατίθενται εναλλάξ οι σκέψεις, η θέση, οι απόψεις και η οπτική των πρωταγωνιστών.

Πρωταγωνιστές: ένα ζευγάρι που διανύει τη δεκαετία των τριάντα και του οποίου η καθημερινότητα της κοινής ζωής άλλαξε λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της εξάπλωσης του διαδικτύου.

O Νικ Νταν και η Έιμι Έλιοτ-Νταν ήταν γραφιάδες και οι δύο σε έντυπα της Νέας Υόρκης. Χάνουν τη δουλειά τους και αποφασίζουν να μετακομίσουν στο βόρειο Κάθριτζ του Μισούρι, γενέτειρα του Νικ. Εκεί ο Νικ μαζί με την αδερφή του ανοίγει Το Μπαρ και η Έιμι γίνεται νοικοκυρά. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι, το 2005, και δύο χρόνια μετά ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Στην πέμπτη γαμήλια επέτειο, η Έιμι εξαφανίζεται και το θρίλερ ξεκινά…

Είναι ο σύζυγος όπως όλα δείχνουν ο ένοχος;

Η αφήγηση χωρίζεται χρονικά σε τρία διακριτά μέρη:

Α’ μέρος: Συναντάμε τον Νικ και την Έιμι τη μέρα που συνέβη η εξαφάνιση. Διαβάζουμε την οπτική της Έιμι μέσα από το ημερολόγιο που κρατούσε από το 2005 έως «τη μέρα που συνέβη» και του Νικ μέσω των ερωτήσεων που του υποβάλλουν οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν την υπόθεση.

Μέσα σ’ αυτές τις 300 σελίδες μαθαίνουμε για την μέχρι τότε ζωή τους. O Νικ, ευφυές φτωχόπαιδο, παιδί χωρισμένων γονιών από το Μισούρι, καταφέρνει να αγγίξει το όνειρο στη Νέα Υόρκη. Η Έιμι, πλουσιοκόριτσο της Νέας Υόρκης, μοναχοπαίδι επιτυχημένων συγγραφέων, βρήκε στο πρόσωπο του Nικ αυτό που της έλειπε… τον πραγματικό εαυτό της!

Β’ μέρος: Η ιστορία εκτυλίσσεται / εξελίσσεται από την ημέρα της εξαφάνισης μέχρι και 40 μέρες μετά.

Γ’ μέρος: Από τις 40 μέρες και εντεύθεν…..

Κομβικό σημείο στην ιστορία, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού που η Έιμι οργάνωσε πριν εξαφανιστεί, όπως έκανε κάθε χρόνο από την πρώτη επέτειο του γάμου τους, για τον Nικ, με σκοπό να θυμηθούν όμορφες στιγμές της χρονιάς που πέρασε.

Γυρνώντας τις σελίδες κατά την ανάγνωση έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια παρτίδα σκάκι μεταξύ δύο πολύ έξυπνων αντιπάλων, στην οποία δεν μπορείς να προβλέψεις το νικητή. Κάθε κίνηση ή λέξη είναι προσεκτικά σχεδιασμένη με στόχο να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς απώλειες ή με τις μικρότερες δυνατές. Κάθε λανθασμένη κίνηση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να κρίνει την έκβαση του αγώνα…

Το μυθιστόρημα αυτό της Φλιν έχει τα πάντα: εξαφάνιση, φόνο, απιστίες, δυνατές αδελφικές σχέσεις, ανατροπές, παιχνίδια μυαλού, χαρακτήρες ιδιαίτερα ευφυείς που αγγίζουν την παράνοια.

Συμφωνώ με τη θεωρία της συγγραφέως ότι το γυναικείο μυαλό προηγείται σε σχέση με το αντρικό. Δεν μου άρεσε όμως η έκβαση της εξαφάνισης. Κρατώ από το απόσπασμα στην αρχή του βιβλίου πως «η αγάπη είναι η αιώνια μεταβλητή του κόσμου…».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!