Λησμονημένες ιστορίες

Το Λησμονημένες ιστορίες αποτελεί καρπό της πολύχρονης ενασχόλησης του Κωνσταντίνου Μαυρίδη με τη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια Ιστορία. Περιλαμβάνει 50 κείμενα, που μας μεταφέρουν από την Επανάσταση του ’21 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από τη σπηλιά των Μουσών του Ολύμπου μέχρι τον Νότιο Πόλο.

Ο άνθρωπος, είτε ως άτομο είτε ως συλλογικό υποκείμενο, είτε ως αγωνιστής είτε ως τύραννος, βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος του συγγραφέα. Επιλέγει να «φωτογραφίσει» ανθρώπους σε σωματικά, ψυχολογικά και ηθικά οριακές καταστάσεις: Αντάρτες και στρατιώτες, ηγέτες και δικτάτορες, αθλητές και ορειβάτες αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές (αλλά ποτέ «ουδέτερες») πλευρές της προσωπικότητάς τους. Αναζητά στη συμπεριφορά των «πρωταγωνιστών» του τα στοιχεία εκείνα που τους ωθούν στην αρετή και την υπέρβαση ή, από την άλλη, στην ήττα και την έκπτωση.

Το Λησμονημένες ιστορίες παρουσιάζεται με απλότητα και αμεσότητα, σαν να τις διηγείται σε μία παρέα φίλων, χωρίς, όμως, να θυσιαστεί η λεπτομέρεια και η συστηματικότητα. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού εντάσσονται σε μία ευρύτερη θεώρηση της Ιστορίας από τον συγγραφέα. Δεν αποσυνδέονται από το ιστορικό πλαίσιο όπου ανήκουν, αλλά τονίζουν κάποιες πτυχές του, έχοντας πάντα ως κεντρικό γνώμονα την ανάδειξη του ανθρώπου και τον ρόλο που διαδραματίζει στις μεγάλες στιγμές και καμπές της Ιστορίας.

ISBN 9789604271641, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Κωνσταντίνος Μαυρίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1968. Είναι ιστορικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις ευρωπαϊκές σπουδές και έχει εκπονήσει εκτεταμένες μελέτες πάνω στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ, την ελληνική αντίσταση κατά το Β΄ Π.Π., τον αμερικανικό εμφύλιο και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει σειρά άρθρων, βιβλίων και συγγραμμάτων από και προς την αγγλική γλώσσα. Από το 2008 συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη.

Τον Mάιο του 2013 η σύντομη ταξιδιωτική του ιστορία με τον τίτλο “Stormbringer” πήρε την τρίτη θέση στη συλλογή ταξιδιωτικών αφηγημάτων του B.T.B.C. Είναι ορειβάτης και ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων και έχει πραγματοποιήσει ποδηλατικά ταξίδια σε τρεις ηπείρους. Σ’ έναν κόσμο που όλα είναι χαρτογραφημένα και το οδόστρωμα εισβάλλει παντού, αναζητά ακόμη το ανεξερεύνητο και το απρόσιτο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!