Λιβάδια από ασφοδίλι (κριτική)

[ γράφει ο Γιάννης Χουτόπουλος ]

Ένα πολύ τρυφερό μυθιστόρημα του Βασίλη Δανέλλη που ώρες ώρες γίνεται πολύ σκληρό (αλλά ποτέ αναίτια), ένα μυθιστόρημα για την κρίση, για την απελπισία, για την αγάπη, για τον πόνο.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο: «Ο Παντελής […] είναι ένας κοινός άνθρωπος με απλά όνειρα και απλές φιλοδοξίες. Ξαφνικά βλέπει όλα όσα είχε χτίσει να γκρεμίζοντΒασίλης Δανέλληςαι, να χάνονται σταδιακά, και αδυνατεί να κατανοήσει πώς μια συλλογική τραγωδία μπορεί να καταστρέψει κάποιον […] Σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως ανάμεσα στα σκουπίδια, στο τσιμέντο και στην ασχήμια μπορεί να ανθίσει η ελπίδα, όχι απλώς για επιβίωση, αλλά για ζωή».

Πράγματι, ο ήρωάς μας σιγά σιγά καταστρέφεται. Η κρίση τού παίρνει τα πάντα. Το σπίτι, το αυτοκίνητο, το μαγαζί, τη γυναίκα που αγαπούσε και για την οποία μοχθούσε. Μόνος και αποσυνάγωγος κάνει πράγματα που ποτέ δεν θα του πέρναγαν από το μυαλό στις καλές εποχές. Από την καταστροφή τον σώζει η φιλία συνανθρώπων, καθώς και η αγάπη ενός μικρού μετανάστη. Και ένα δεντράκι -αδύναμο και μόνο- όλοι το περιφρονούν και του πετάνε τα σκουπίδια τους, κι εκείνο επιζεί χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα ορισμένων.

Λέει ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου Λιβάδια από ασφοδίλι: «Η ζωή είναι γεμάτη παράδοξα. Όσο κι αν προσπαθούμε να την κατανοήσουμε, θα πέφτουμε πάντα σε αδιέξοδα. Πώς να εξηγήσουμε άραγε με τη λογική ότι γεννιόμαστε για να πεθάνουμε; […] Όμως, όσο παράλογη και να είναι η ζωή, δεν παύει να είναι ένα θαύμα. […] Αγωνίστηκες σκληρά για να είσαι κοινωνός σε αυτό το θαύμα. Ακόμα και πριν γεννηθείς. Η αναπόφευκτη ήττα δεν ακυρώνει τον αγώνα σου».

Οι χαρακτήρες είναι πλήρως παρουσιασμένοι και ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η ιστορία, αν και τη ζούμε (ή την προσπερνάμε αδιάφορα) καθημερινά γύρω μας, έχει, χάρη στη γλώσσα και στη μαεστρία του Βασίλη Δανέλλη, τη δύναμη να σε καθηλώνει.

Διαβάστε το! Και… ξαναδιαβάστε το!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!