Μάργω Φως και φωτιά

[ γράφει Παναγιώτα Κουτσογεωργοπούλου ]

Αν και διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, το μυθιστόρημα του κ. Κατσιμπούρη Μάργω Φως και φωτιά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος παραπέμπει σε εποχές παλαιότερες και ίσως σοφότερες, όπου οι κοινωνίες ήταν μητριαρχικές και οι γυναίκες έχαιραν του σεβασμού που τους αξίζει ως φορείς ζωής και μεσάζοντες με τη φύση, ενώ οι άντρες ήταν τα «μπράτσα» που χρησίμευαν σε διενέξεις που ουσιαστικά οι ίδιοι προκαλούσαν. Σε εποχές όπου οι γυναίκες ήταν οι ιέρειες και οι άντρες οι οπαδοί, μέχρι που τα «μπράτσα» επικράτησαν της πιο ήπιας και τρυφερότερης θηλυκής φύσης και έτσι η φύση και οι άνθρωποι έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Το αφήγημα εκμεταλλεύεται μύθους και παραδόσεις, και δίνει μια διάσταση κοινωνική, αντιπολεμική, δημοκρατική (με την αρχαία και όχι την σημερινή εκφυλισμένη έννοια της λέξης) και κυρίως οικολογική στην αφήγηση. Τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μου, την Καλαμάτα, και κυρίως στο βουνό – σύμβολο της πόλης, τον Ταΰγετο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας και για εμένα προσωπικά αυτό είναι ένα μειονέκτημα, αφού δεν είμαι και τόσο οπαδός αυτού του είδους. Ωστόσο είναι καλογραμμένο, αν και σε μερικά σημεία επαναλαμβάνεται, κινεί το ενδιαφέρον με μια υπόθεση αγωνιώδη και με αρκετές ανατροπές, καθώς και με την καταγραφή μύθων λίγο πολύ άγνωστων στο ευρύ κοινό.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!