Οι μεγάλοι της ιστορίας

Υπάρχουν μεγάλοι; Ο σπουδαίος Ελβετός ιστορικός και ιστορικός τέχνης Γιάκομπ Μπούρκχαρτ εξετάζει εδώ τις μεγάλες προσωπικότητες και το «αποτύπωμά τους» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Κατά τον Μπούρκχαρτ, «μέγας» είναι εκείνος χωρίς τον οποίο ο κόσμος θα φάνταζε ελλειμματικός. Οι «μεγάλοι της Ιστορίας» (πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες…) είναι τα «αναγκαία νήματα στο πλέγμα των αιτίων και των αιτιατών».

ISBN 9789602833179, έκδοση 2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάκομπ Μπούρκχαρτ (Jacob Burckhardt, 1818-1897) γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Από το 1858 ως το 1893 ήταν καθηγητής της γενικής ιστορίας και της ιστορίας της τέχνης στο εκεί πανεπιστήμιο· νωρίτερα (1855-1858) είχε διδάξει ιστορία της τέχνης στη Ζυρίχη. Εκτός από το γνωστότερο έργο του: «Die Kultur der Renaissance in Italien» («Ο πολιτισμός της Αναγέννησης στην Ιταλία») (1860), έγραψε: «Der Cicerone» («Ο ξεναγός») (1855), έναν ογκώδη ιστορικό και αισθητικό οδηγό στα μνημεία της Ιταλίας· «Die Zeit Konstantins des Grossen» («Η εποχή του Κωνσταντίνου του Μεγάλου» (1853)· «Griechische Kulturgeschichte» («Ιστορία του ελληνικού πολιτισμού»).

Οι σημαντικοί στοχασμοί του για την ευρωπαϊκή και την ανθρώπινη γενικά ιστορία αποτυπώθηκαν σε διαλέξεις και παραδόσεις που εκδόθηκαν μεταθανάτια (1905) με τίτλο «Weltgeschichtliche Betrachtungen» («Παρατηρήσεις πάνω στην παγκόσμια ιστορία»).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!