Μια έντιμη ματιά στην ανεντιμότητα

Πώς λέμε ψέματα σε όλους και κυρίως στον εαυτό μας

Από το να αντιγράφουμε στο σχολείο και να φοράμε «μαϊμούδες» μέχρι το να σβήνουμε κλήσεις της τροχαίας και να κλέβουμε την εφορία, και από τα τερτίπια των φαρμακευτικών εταιρειών μέχρι τα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα, η ανεντιμότητα βρίσκεται παντού και κανείς δεν είναι άτρωτος.

Ο καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών Νταν Αριέλι, ευρηματικός και πολυμήχανος, εξετάζει τις αντικρουόμενες και παράλογες δυνάμεις που μας ωθούν στην εξαπάτηση ή μας κρατούν έντιμους. Τα ένστικτά μας, τα λογικά επιχειρήματα που επεξεργαζόμαστε και ο παραλογισμός, όλα αυτά σμιλεύουν την ηθική μας. Διερευνά την ανήθικη συμπεριφορά σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο, σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις, η ιατρική κ.ά.

Με πρωτότυπα, εκπληκτικά πειράματα και αναπάντεχα ευρήματα προκαλεί τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις μας, μας οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση τόσο της προσωπικής μας ηθικής όσο και των γύρω μας, και αποκαλύπτει τον ίσως ακλόνητο ανθρώπινο μηχανισμό που μας κάνει να εξορθολογίζουμε την ανεντιμότητα. Ένα τολμηρό αλλά και διασκεδαστικό βιβλίο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και τους άλλους.

ISBN 9786185048044, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νταν Αριέλι (Dan Ariely) είναι καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, καθώς και φιλοσοφία και ψυχολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη γνωσιακή ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και έκανε ένα ακόμη διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. Ζει στο Ντίρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, με τη σύζυγό του Σούμι και τα δύο δημιουργικά παιδιά τους, Άμιτ και Νέτα.

Οι έρευνές του καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και τα πρωτότυπα πειράματά του είναι πολύ ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά και πληροφοριακά, γεμάτα βαθιές ιδέες που διαφοροποιούνται θεαματικά από την κοινή οπτική.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Center for Advanced Hindsight στο ΜΙΤ, όπου γίνονται έρευνες σχετικά με την ψυχολογία του χρήματος, τη διαδικασία με την οποία κάνουν επιλογές γιατροί και ασθενείς, την εξαπάτηση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γράφει άρθρα και δημοσιεύει τις έρευνές του σε πολλά έντυπα και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, κ.ά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!