Μην κλαις

Δυο φωνές που αλληλοπλέκονται. Από τη μια, η εξεγερμένη φωνή του Μπερνανός, αυτόπτη μάρτυρα του Ισπανικού Εμφύλιου, που καταγγέλλει την τρομοκρατία των εθνικιστών με την ευλογία της Εκκλησίας ενάντια στους «κακούς φτωχούς». Από την άλλη, η αναζωογονητική φωνή της Μόντσε, μητέρας της αφηγήτριας και «κακιάς φτωχής». η οποία, 75 χρόνια μετά τα γεγονότα, έχει σβήσει τα πάντα από τη μνήμη της εκτός από τις μαγικές ημέρες της ελευθεριακής εξέγερσης με την οποία εγκαινιάστηκε ο πόλεμος του ’36 στην Ισπανία.

Δύο λόγοι, δύο οράματα που αντηχούν παράξενα το παρόν μας και αποκαλύπτουν τη μυθιστορηματική τέχνη της Λυντί Σαλβέρ σε όλη της την ένταση, να ακροβατεί ανάμεσα στη βία και την ελαφρότητα, τη θηριωδία και τη φινέτσα, την εντέλεια και την εσκεμμένη παραφθορά.

ISBN 9786185173111, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για την συγγραφέρα

H Lydie Salvayre γεννήθηκε στην Autainville της Γαλλίας, το 1948, με όνομα Lydie Arjona, από γονείς – πρόσφυγες από την Ισπανία (ο πατέρας της Ανδαλουσιανός και η μητέρα της Καταλανή), που κατέφυγαν στη Γαλλία μετά το τέλος του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Σπούδασε φιλολογία και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, όπου άσκησε την ψυχιατρική επί πολλά χρόνια στην κλινική Bouc-Bel-Air. Εμφανίστηκε στα γράμματα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, σε λογοτεχνικά περιοδικά της Μασσαλίας και της Aix-en-Provence.

Το 1990 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, La Declaration (εκδ. Juliard). Tο πέμπτο μυθιστόρημά της, La Companie des Spectres, του 1997 (ελλ. έκδ. Η συντροφιά των φαντασμάτων, Καστανιώτης, 1999), τιμήθηκε με το Prix Novembre και αναδείχθηκε από το περιοδικό Lire ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς.

Έκτοτε θεωρήθηκε μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς Γάλλων συγγραφέων, της δεκαετίας του ’90. Στα ελληνικά εκδόθηκαν επίσης τα έργα της La Puissance des mouches, 1995 (ελλ. έκδ. Η δύναμη της μύγας, Καστανιώτης), Les Belles ames, 2000 (ελλ. έκδ. Όμορφες ψυχές, Μεταίχμιο), Pas Pleurer 2014 (ελλ. έκδ. Μην κλαις, Utopia), που βραβεύτηκε με Bραβείο Goncourt το 2014.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!