Μοριτούρι

«Μια βόμβα είχε εκραγεί στο νεκροταφείο. Η θέα εκείνης της φρίκης με έκανε να χάσω κυριολεκτικά και μεταφορικά την ισορροπία μου. O ύπνος μου δεν ήταν από εκείνη την ημέρα ποτέ πια ο ίδιος. Δεν θυμάμαι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγραψα, το μόνο που ξέρω είναι ότι στο τέλος εκείνου του εφιάλτη είχα βρεθεί με ένα χειρόγραφο στο χέρι: το Μοριτούρι».

Πρώτο βιβλίο από μια σειρά ιστοριών με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Λομπ, το Μοριτούρι είναι το μυθιστόρημα που έκανε τον Γιασμίνα Χάντρα γνωστό στη Γαλλία και μετέπειτα σε όλη την Ευρώπη. Στις παρυφές μιας κλασικής αστυνομικής ιστορίας, ο Χάντρα καθηλώνει τον αναγνώστη του όχι μόνο με τη δύναμη της ίντριγκας αλλά και με τον ρεαλιστικό περίγυρο μιας χώρας που σπαράσσεται από τον ισλαμικό φανατισμό. Ένα δυνατό, προφητικό μυθιστόρημα.

«Ό,τι γράφω είναι αληθινό. Mε μυθιστορηματική μορφή, βέβαια. Aλλά πρόκειται για μια αντιγραφή της αλγερινής πραγματικότητας, μια χειρουργική ανάλυση του ισλαμικού φανατισμού» –  Γιασμίνα Xάντρα

ISBN 9789600332414, έκδοση 2002

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Πλέον δεν αποτελεί μυστικό ότι πίσω από το γυναικείο ψευδώνυμο Γιασμίνα Χάντρα, με το οποίο έχει πια καθιερωθεί, βρίσκεται ο Αλγερινής καταγωγής και πρώην στρατιωτικός Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ, που γεννήθηκε το 1955 και που εγκατέλειψε τη στρατιωτική του καριέρα για να αφιερωθεί στη γραφή.

Έζησε αρχικά ένα διάστημα στο Μεξικό και κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου άρχισε να δημοσιεύει τα βιβλία του με αυτό το ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει με έργα όπως το Μοριτούρι (μτφρ. Γιώργος Ράικος, 2002), στο οποίο πρωτοεμφανίζεται ο αστυνόμος Λομπ, O σχιζοφρενής με το νυστέρι (μτφρ. Έρση Μπομπολέση, 2003), Τι ονειρεύονται οι λύκοι (μτφρ. Μαρίνα Μέντζου, 2000), Τα χελιδόνια της Καμπούλ (μτφρ. Ζεραλντίν Μπιενκούρ – Μιχάλης Μακρόπουλος, 2004), Το μερίδιο του νεκρού (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2005), Tρομοκρατικό χτύπημα (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2006), Oι σειρήνες της Bαγδάτης (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2007), όλα από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη. Υπήρξε ένας από τους 13 συγγραφείς που συνέγραψαν το Global Novel (Eκδόσεις Καστανιώτη, 2003).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!