Νεκρές ψυχές

[ γράφει ο Γιάννης Καλασκάνης ]

Το Νεκρές ψυχές αναφέρεται στην προσπάθεια του ήρωα του βιβλίου, Τσίτσικοφ, δημοσίου υπαλλήλου στην τσαρική Ρωσία, να εξαπατήσει το κράτος για να εισπράξει «επιδοτήσεις» για ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

Φυσικά η προσπάθειά του στο τέλος πέφτει στο κενό, όπως κάθε παρόμοια προσπάθεια στην τσαρική Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκλιπαρεί για την ίδια του την ζωή.

Παρά το γεγονός ότι το έργο παρέμεινε ημιτελές, αφού ο Γκόγκολ έκαψε το χειρόγραφο σε μια έκρηξη κατάθλιψης και αυτοαπόρριψης, ο αναγνώστης μπορεί κάλλιστα να διακρίνει στις σελίδες του το μεγαλείο της πένας ενός μεγάλου κλασικού συγγραφέα που ψυχογραφεί τους ανθρώπους της εποχής του και με πικρό χιούμορ διακωμωδεί τους χαρακτήρες των επαρχιωτών μιας αυτοκρατορίας στο κατώφλι του εκσυγχρονισμού. Με ερεθίσματα από την ζωή και τις συνήθειες των χωρικών της Ουκρανίας, ο συγγραφέας καυτηριάζει τις σχέσεις μεταξύ αγροτών (κολίγων) και αριστοκρατών, περιγράφει την καταπίεση και την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, καταδεικνύοντας τα «ένοχα» προνόμια μιας κλειστής κοινωνικής κάστας σε βάρος των εργατών της γης.

Όταν οι λέξεις έχουν την δύναμη να αποκαλύπτουν πληγές και να ξεσκεπάζουν κρυμμένες αρρώστιες εκεί όπου η αθωότητα λιθοβολείται και η κακία θριαμβεύει, τότε ακριβώς ο Γκόγκολ νιώθει να πνίγεται και δημιουργεί τις Νεκρές ψυχές. Νομίζω ότι πρόκειται για τις ωραιότερες «πινελιές» του διάσημου Ρώσου συγγραφέα, που τρομάζουν την χώρα στην οποία αναφέρονται ακριβώς επειδή είναι ο καθρέφτης της…

Ένα τέλειο αφήγημα από έναν μεγάλο συγγραφέα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!