Νεκρές ψυχές

Ένα μυθιστόρημα που θεωρείται ως η μέγιστη δημιουργική προσπάθεια του Γκόγκολ κι ένα από τα λεπτότερα μυθιστορήματα στη παγκόσμια λογοτεχνία: Το Νεκρές ψυχές (1842). Έχει δημοσιευθεί επίσης στα αγγλικά. Στη δομή του συγγενεύει με το Δον Κιχώτης του Θερβάντες (Miguel Cervades Saavedra).

Το εξαιρετικό χιούμορ της ιστορίας προέρχεται από την μοναδική και σαρδόνια σε σύλληψη ιδέα: Ένας φιλόδοξος, πονηρός κι αδίστακτος τυχοδιώκτης πηγαίνει από μέρος σε μέρος, αγοράζοντας ή κλέβοντας από τους ιδιοκτήτες τους τούς τίτλους των… νεκρών δουλοπαροίκων. Με αυτήν την «ιδιοκτησία» ως ασφάλεια, προγραμματίζει να πάρει δάνεια με τα οποία θ’ αγοράσει ένα κτήμα με… ζωντανές ψυχές.

Αυτό το μυθιστόρημα αντανακλά τη σχέση μεταξύ κολίγων κι αφεντάδων και φυσικά την ιδέα που ‘χαν οι δεύτεροι για τους πρώτους, καθώς επίσης κι ένα μεγάλο αριθμό εξόχως απεικονισμένων ρωσικών επαρχιακών χαρακτήρων. Το Νεκρές ψυχές άσκησε τεράστια επιρροή στις μετέπειτα γενιές των Ρώσων συγγραφέων. Πολλά από τα πνευματώδη ρητά που γράφονται στις σελίδες του έχουν γίνει ρωσικά αποφθέγματα.

Όμως αυτό το δημοσιευμένο κομμάτι ήταν το πρώτο μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εργασίας που ο Γκόγκολ την άρχισε με συνέπεια, μα, σε μια κρίση υποχονδριακής μελαγχολίας και κατάθλιψης, έκαψε το χειρόγραφο. Έτσι το έργο θεωρείται ημιτελές.

ISBN 9789602082003, έκδοση 1993

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νικολάι Γκόγκολ (Nikolaj Vasilievic Gogol, 1809-1852) γεννήθηκε στο χωριό Σοροτσίντσι, στην Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Η μητέρα του ήταν απόγονος Πολωνών γαιοκτημόνων και ο πατέρας του Κοζάκος, που είχε γράψει ορισμένα ποιήματα και θεατρικά έργα στα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Ο Γκόγκολ θεωρείται ως ο πατέρας του ρωσικού ρεαλισμού, το δε έργο του, με το λυρισμό, το χιούμορ και τη διεισδυτικότητά του, επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το 1828 πήγε στην πρωτεύουσα, Πετρούπολη, όπου τον περίμεναν αλλεπάλληλες απογοητεύσεις.

Το πρώτο του βιβλίο, Το ειδύλλιο (1829), δέχτηκε αρνητικές κριτικές και η προσπάθειά του να γίνει ηθοποιός απέτυχε. Έγινε γνωστός με το βιβλίο Ο επιθεωρητής (1836) και η καθιέρωση ήρθε με το Νεκρές ψυχές (1842), που τον έφεραν στην κορυφή των ρωσικών γραμμάτων. Άλλα έργα του είναι: Το παλτόΤο ημερολόγιο ενός τρελούΤάρας ΜπούλμπαΗ μύτηΤα παντρολογήματα, κ.ά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!