Ντα

Η διασημότερη κωμωδία – σάτιρα του Χιου Λέοναρντ, για την οποία ο συγγραφέας απέσπασε πολλά βραβεία και πολλές θεατρικές διακρίσεις. Στην Ελλάδα το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στις ερμηνείες σπουδαίων πρωταγωνιστών, όπως ο Μάνος Κατράκης στη δεκαετία του ’80 και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρόσφατα.

Το Ντα αναφέρεται στη γλυκόπικρη ιστορία ενός γιου που επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του πατέρα του και αναθυμάται όλη την προηγούμενη ζωή του. Έργο γραμμένο με λεπτό χιούμορ και πανέξυπνους διάλογους, που δείχνει καθαρά πώς κρίνουν τα παιδιά τις πράξεις των γονιών τους χρόνια μετά, όταν η κοινωνία και η ζωή έχουν πια αποκαλύψει το αληθινό τους πρόσωπο.

ISBN 9789603351610, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χιου Λέοναρντ (Hugh Leonard) γεννήθηκε στο Δουβλίνο, στις 9 Νοεμβρίου του 1926, με το όνομα John Joseph Byrne και στη συνέχεια δόθηκε για υιοθεσία. Μεγάλωσε στο Ντάλκι, ένα προάστιο του Δουβλίνου. Για το υπόλοιπο της ζωής του, με εξαίρεση το συγγραφικό ψευδώνυμο Hugh Leonard με το οποίο έγινε γνωστός, οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «Τζακ».

Μαθήτευσε στο Εθνικό Σχολείο Αρρένων Χάρολντς στο Ντάλκι, και στη συνέχεια σε κολέγιο. Εργάστηκε ως υπάλληλος επί 14 χρόνια, γράφοντας παράλληλα και παίζοντας σε θεατρικά έργα για παροικιακές θεατρικές ομάδες.

Τρία από τα έργα του παρουσιάστηκαν στο θέατρο Μπρόντγουεϊ: «The Au Pair Man» (1973), , «Ντα» (1978) και «A Life» (1980). Το πλέον πετυχημένο από τα έργα αυτά ήταν το Ντα. για το οποίο βραβεύτηκε και με Βραβείο Τόνι.

Έως το 2006 έγραφε στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent με το σκωπτικό ψευδώνυμο «The Curmudgeon», δηλαδή «Παλιόγερος».

Ο Λέοναρντ απεβίωσε στην οικία του στο Ντάλκι, σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!