Nyos (κριτική)

[ γράφει ο Δημήτρης Ντούρλιας ]

Είναι κάποια βιβλία που ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα. Το ύφος τους, η δομή τους, το ίδιο το θέμα τους αλλά και γενικά η αίσθηση που αποπνέουν καθώς βυθίζεσαι στην ανάγνωσή τους, αναδεικνύουν τη διαφορετικότητά τους. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι και το Nyos.Βασίλειος Δρόλιας

Από την αρχή ο αναγνώστης διαπιστώνει την ιδιόμορφη δομή του. Κάθε κεφάλαιό του είναι χωρισμένο σε τρία μέρη τα οποία επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τα μάτια του Ρότζερ -ενός βιολόγου που αποφασίζει να αφήσει πίσω του τη ζωή του στην Αγγλία και να αναζητήσει την επιστημονική του ολοκλήρωση, αλλά και τη λύση στα προσωπικά του προβλήματα, στο Καμερούν και ειδικά στη λίμνη Nyos που το 1986 σκόρπισε το θάνατο στην γύρω περιοχή με την απελευθέρωση, από τα κατώτερά της στρώματα, τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Στο δεύτερο μέρος διαβάζουμε τα γράμματα που στέλνει στην αγαπημένη του Τζέσικα -μια διάσημη εικαστικό με την οποία διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Μέσα από αυτά διακρίνουμε τα διλήμματα και τις εσωτερικές μάχες που εκτυλίσσονται στον ψυχισμό τού Ρότζερ, που αφορούν τόσο στην σχέση του με την γυναίκα και τα παιδιά του όσο και τη σχέση του με τη Τζέσικα.

Το τρίτο μέρος αφορά αποκλειστικά τη ζωή της Τζέσικα και βλέπουμε πώς εξελίσσεται η καλλιτεχνική της πορεία αλλά και όσα διαδραματίζονται μεταξύ της ίδιας, του βοηθού της, αλλά και του συζύγου της.

Παρόλο που σε όλη την έκταση του μυθιστορήματος το κεντρικό θέμα είναι η σχέση του Ρότζερ με την Τζέσικα, ο αναγνώστης αντλεί πληροφορίες για την ζωή στο Καμερούν, αλλά και για την συνταρακτική ιστορία της λίμνης Nyos. Η εμφάνιση ενός Καμερουνέζου ψαρά στη ζωή του Ρότζερ θα προσφέρει φιλοσοφικές νότες στους διαλόγους που εκτυλίσσονται μεταξύ των δύο και θα επηρεάσουν τον επιστήμονα σε μεγάλο βαθμό, ώστε να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που ο ίδιος θεωρεί πως θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόβλημα που τον απασχολεί. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι εναλλαγές στα «πιστεύω του θα αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα που απέχει μακράν από τα τετριμμένα μίας εξωσυζυγικής σχέσης και της διαΒασίλειος Δρόλιαςχείρισής της.

Όλο το έργο διαπνέεται από μία πολύ ανθρώπινη προσέγγιση. Ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να αναδείξει κάτι εξωπραγματικό ή να δημιουργήσει κάποια εξεζητημένη μυθοπλασία. Κάνει ένα ταξίδι στη ψυχολογία ενός απλού ανθρώπου, ενός θετικού επιστήμονα, που φρόντιζε όλα να τα τοποθετεί σε «κουτάκια» μέχρι την στιγμή που ο έρωτας, και μάλιστα αυτός που προκύπτει έξω από το γάμο, του δημιουργεί μια τέτοια σύγχυση που να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η φυγή του αποτελεί μονόδρομο και εκεί, μακριά από όλους και από όλα, θα θέσει τα ερωτήματα και θα πάρει τις απαντήσεις. Απαντήσεις που δεν θα έρθουν εύκολα και χωρίς κόστος…

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση και έχοντας συνειδητοποιήσει πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να ξανακάνει μία ανασκόπηση των όσων διάβασε, να μπει ακόμα περισσότερο στον ψυχισμό του ήρωα και να σκεφτεί τελικά πως αυτό το δίλημμα, όλες αυτές οι σκέψεις, κάποια στιγμή ίσως είχαν γίνει και από τον ίδιο τον αναγνώστη σε κάποια στιγμή της ζωής του. Κι αυτή η συνειδητοποίηση είναι το πραγματικό κέρδος τού αναγνώστη από αυτό το μυθιστόρημα…

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!