Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή

Αυτός ένας λαμπρός εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών που, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με μια βραχεία μνήμη μόλις ογδόντα λεπτών. Αυτή είναι μια ευαίσθητη και πανέξυπνη οικονόμος που αφοσιώνεται στη φροντίδα του.

Κάθε πρωί, όταν ο καθηγητής και η οικονόμος συστήνονται εκ νέου ο ένας στον άλλον, ανθίζει μια παράξενη, όμορφη σχέση μεταξύ τους. Ο καθηγητής μπορεί να μη θυμάται τι έφαγε για πρωινό, άλλα στο μυαλό του είναι ακόμα ζωντανές οι κομψές εξισώσεις από το παρελθόν. Μετά από δική του προτροπή, η οικονόμος του γνωρίζει τον δεκάχρονο γιο της. Έτσι ξεκινά μεταξύ τους μια θαυμάσια σχέση.

Ο καθηγητής σκαρώνει έξυπνους μαθηματικούς γρίφους –βασιζόμενος άλλοτε στο νούμερο του παπουτσιού της και άλλοτε στην ημερομηνία γέννησής της– και οι αριθμοί αποκαλύπτουν έναν κόσμο ποίησης και καταφυγής τόσο στην οικονόμο όσο και στο γιό της. Με κάθε νέα εξίσωση, οι τρεις χαμένες ψυχές σφυρηλατούν μια στοργή πιο μυστήρια από τους νοητούς αριθμούς και ένα δεσμό που διατρέχει βαθύτερα τη μνήμη.

Η Ογκάουα γι’ αυτό το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2004, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γιομιούρι, το Μεγάλο Βραβείο των Βιβλιοπωλών και, πρόσφατα, το βραβείο της Εταιρείας Μαθηματικών, επειδή αποκάλυψε στον αναγνώστη την ομορφιά αυτού του επιστημονικού κλάδου.

ISBN 9789603259091, έκδοση 2010

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γυόκο Όγκάουα (Yoko Ogawa) γεννήθηκε το 1962 στην επαρχία της Οκαγιάμα. Αποφοίτησε το 1984 από τοΠανεπιστήμιο Ουασέντα του Τόκυο, όπου σπούδασε λογοτεχνία και τέχνες.Yoko Ogawa

Ενώ δούλευε σε ένα ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Οκαγιάμα, άρχισε να γράφει νουβέλες. Το 1988 κέρδισε το βραβείο Καϊέν για νέους συγγραφείς με τη νουβέλα της Όταν σπάζει η πεταλούδα. Η φήμη της μεγάλωσε όταν οι επόμενες δουλειές της – Ο τέλειος θάλαμος αρρώστωνΗ πισίνα των καταδύσεωνΤο τσάι που δεν κρυώνει και το Ημερολόγιο εγκυμοσύνης– ήταν υποψήφιες η μία μετά την άλλη για το βραβείο Άκουταγκάουα. Το Ημερολόγιο εγκυμοσύνης κέρδισε τελικά το βραβείο με το τόσο μεγάλο γόητρο, το 1991, όταν η Ογκάουα ήταν 29 ετών.

Μια από τις πρώτες επιρροές της Ογκάουα ήταν οι γονείς της, που ήταν ευσεβείς σιντοϊστές. Στο γυμνάσιο είχε αφιερωθεί στην ποίηση και σε νεαρή ακόμη ηλικία διάβασε πολλά έργα της Μιέκο Κανάι και του Χαρούκι Μουρακάμι. Το ενδιαφέρον της για τον κόσμο του πνεύματος –ιδιαίτερα το σημείο συνάντησης των ζωντανών με τους νεκρούς– χρονολογείται από αυτήν την πρώτη περίοδο. Το βαθύ της ενδιαφέρον για τέτοια φανταστικά θέματα, ένας αλλόκοτος ερωτισμός και ανομολόγητα συναισθήματα βρίσκουν έκφραση στα τοπία τών αφηγημάτων της.

Η Γυόκο Όγκάουα (Yoko Ogawa) ζει με τον άντρα και την κόρη της στο Κουράσικι, μια ιστορική πόλη στην επαρχία της Οκαγιάμα.

Έργα:

Έρωτες στο περιθώριοSugar TimeΗ μνήμη της Άννας ΦράνκΤο κορίτσι που κεντούσε Εύγενική παράκλησηΟ παράμεσοςΗμερολόγιο εγκυμοσύνηςΟ κοιτώναςΞενοδοχείο ΊριςΤο μικρό εξαγωνικό δωμάτιοΟ αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητήΆρωμα πάγουΣιωπηλό κορμίαπρεπής κηδείαΤο μουσείο της σιωπής.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο παράμεσοςΗ πισίνα των καταδύσεων/ Ο κοιτώνας/ Ημερολόγιο εγκυμοσύνηςΞενοδοχείο Ίρις και Άρωμα πάγου, όλα σε μεταφράσεις από τα ιαπωνικά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Κριτικές

«Απαράμιλλα πρωτότυπο. Απέραντα γοητευτικό. Και τόσο πολύ ευαίσθητο». – PAUL AUSTER

« Όμορφο… η ιδιόμορφη Ογκάουα επιστρατεύει τη μαγεία της… Αυτή είναι μια ιστορία πού θα αφήσει τον αναγνώστη άφωνο». – IRISH TIMES

« Έχει όλη τη γοητεία και την αύτοσυγκράτηση ενός μυθιστορήματος του Ισιγκούρο και το λεπτό χιούμορ τού Μουρακάμι».– LOS ANGELES TIMES

«Βυθιστείτε στον κόσμο της Ογκάουα». – NEW YORK TIMES

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!