Ο αγώνας για να είναι κανείς άνθρωπος

Έγκλημα, εγκληματολογία και αναρχισμός

Ένα κλασσικό κείμενο για το έγκλημα και την εγκληματολογία από την πλευρά του αναρχισμού, το οποίο συνεγράφη το 1980 από τους Αμερικανούς κοινωνιολόγους και πανεπιστημιακούς Λάρυ Τιφτ και Ντένις Σάλιβαν.

Μέσω μιας διεξοδικής κριτικής στην ακαδημαϊκή παράδοση της φιλελεύθερης ή κριτικής εγκληματολογίας και του εξουσιαστικού μαρξισμού, ήτοι μέσω της κριτικής στην εγγραφή της ερμηνείας της παραβατικής πράξης στο θεσμικώς κατοχυρωμένο συγκείμενό της, υποδεικνύουν σαφείς μορφές μετάβασης σε μία επαναστατική θεώρηση της σχέσεως εγκλήματος, νόμου, εξουσίας και κοινότητας.

Η μετάφραση και η εισαγωγή από τον Φίλιππα Κυρίτση, επί μιας αμιγώς βιωματικής βάσεως, και το επίμετρο από τον Στιούαρτ Κρίστι, Σκωτσέζο ακτιβιστή και αρχικό εκδότη του βιβλίου.

«…Αν και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 37 χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο το κράτος και οι περισσότεροι στην κοινωνία αντιμετωπίζουν το έγκλημα και τους θεωρούμενους ως εγκληματίες δεν άλλαξε.

Για αυτό παραμένει χρήσιμη η αναρχική θεώρηση του εγκλήματος και της Εγκληματολογίας, για όσους αμφισβητούν τις κυρίαρχες απόψεις, και ας μην είναι αναρχικοί. Από την στιγμή που οι αναρχικοί στην Ελλάδα υπήρξαν αυτοί που συμπαραστάθηκαν περισσότερο στους αγώνες των κρατουμένων για ανθρώπινα δικαιώματα, το γιατί οι αναρχικοί ενδιαφέρονται για τους κρατούμενους έχει ενδιαφέρον για οποιονδήποτε θέλει να είναι ενημερωμένος για φλέγοντα ζητήματα, όπως τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ίσως, εμβαθύνοντας στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του εγκλήματος από αναρχική σκοπιά, θα αντιληφθούν κάποιοι αυτό που πριν δυόμιση χιλιάδες περίπου χρόνια έλεγε ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλωνας: «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης, τα μικρά έντομα πιάνονται, ενώ τα μεγάλα τον σχίζουν και περνάνε». Δηλαδή, οι μικροπαραβάτες, τα «μικρά έντομα», είναι στην φυλακή, ενώ οι μεγάλοι εγκληματίες, τα «μεγάλα έντομα», είναι έξω, στην κοινωνία, και κυκλοφορούν ανάμεσά μας διαπράττοντας ατιμώρητοι τα μεγάλα εγκλήματά τους…».

ISBN 9789605530402, έκδοση 2017

Λάρυ Τιφτ (Larry Tifft) και Ντένις Σάλιβαν (Dennis Sullivan)

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!