Ο απερίσκεπτος πλοηγός

Είμαι ασυγχώρητος. Στου λύκου τη φωλιά
Στο στόμα της αρκούδας
Στα ματωμένα δόκανα του εχθρού
Αναίσχυντα σας έριξα
Όμως κι εσείς, εσείς ανόητοι
Πόσο θαυμάσατε το ωραίο παράστημα
Τα λόγια τα μεγάλα, τα παχιά
Τα ίχνη των αρβύλων στο παρθένο χιόνι
Πόσο πολύ πιστέψατε τις δεξιότητες
Την εμπειρία μου, το παλμαρέ των δραπετεύσεων
Μέσα από σκυθρωπά βουνά, από λαμπρές χαράδρες
Κατακλυσμούς, πτωχεύσεις, εξεγέρσεις, φονικά
Επαναστάσεις κι όλα αυτά – εκεί να βλέπατε τον πλοηγό σας
Πετούσα πάνω από συρματοπλέγματα
Αδιαφορώντας, αψηφώντας τις σκοπιές, πολυβολεία, ναρκοπέδια
Τόσον καιρό που πέρασα γυαλίζοντας παράσημα
Φιλώντας χέρια κυριών σε δεξιώσεις επετείων
Έπρεπε να το είχατε στα σοβαρά υποπτευθεί
Έχω σκουριάσει
Τις νύχτες δεν αντέχω το περπάτημα
Τις μέρες ανελέητα με ανακρίνει ο ήλιος
Μένουν ο όρθρος και το λυκαυγές – τότε αναπαύομαι
Ακούω στο γραμμόφωνο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο
Το Μάρκο, το Φεραίο, τον Κορνάρο

ISBN 9789608104730, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες.

Πιάνο έμαθε από μικρός σε ωδείο, στη συνέχεια τέλειωσε τη νομική που τον είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημα στη μουσική του πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα «Αλέ Ρετούρ», μαζί με τον Στάθη Παχίδη, με τον οποίο ηχογράφησαν τον δίσκο «Σαν ελληνική ταινία». Αργότερα, στην Αθήνα, έφτιαξε με μια άλλη παρέα το συγκρότημα «Morel». Ακολούθησαν οι μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ενορχήστρωση (δίσκοι των Αναστασία Μουτσάτσου, Αφροδίτης Μάνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινού, κ.ά.) αλλά σιγά σιγά και με τη σύνθεση δικών του τραγουδιών. Πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Γιώργου Ανδρέου ήταν το «Κορίτσι και γυναίκα» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, ένας δίσκος που έγινε γνωστός σιγά σιγά (μεγαλύτερη επιτυχία το «Να μ’ αγαπάς» -ο δίσκος γεννήθηκε σαν ιδέα όταν ο νέος τότε ενορχηστρωτής ανέλαβε να ηχογραφήσει κάποια δημοτικά και σμυρνέικα τραγούδια με την Ε. Τσαλιγοπούλου και εκείνη τον ενέπνευσε να συνθέσει πρωτότυπα τραγούδια).

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τον δίσκο «Αρζεντίνα» και με το «Αλλάζει κάθε που βραδιάζει» που ο Ανδρέου ενορχήστρωσε κάνοντας ευρύτατη χρήση του ηλεκτρικού ήχου και στροφή προς ένα πιο ποπ αποτέλεσμα. Ενδιάμεσα συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη στον δίσκο «Η πόλη που ονειρεύτηκα» και με αρκετούς νεότερους αλλά και πιο παλιούς τραγουδιστές στον δίσκο «Δέκα τελευταία χρόνια».

Το 1995 κυκλοφόρησε το «Τραγούδια του παράξενου κόσμου» με την Τάνια Τσανακλίδου. Ωριμότερη στιγμή της καριέρας του θεωρείται η «Μικρή Πατρίδα», σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Στο διάστημα όλης της δεκαετίας του ’90 ο Ανδρέου έγραψε τραγούδια για αρκετούς άλλους, νεότερους κυρίως, τραγουδιστές, ενώ συνέχισε να ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την ενορχήστρωση. Με τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αφροδίτη Μάνου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζουδιάρη, Γιώργο Ζήκα, Μίνωα Μάτσα, Στάμο Σέμση, Κώστα Χαριτάτο, Μανώλη Γιλιάτσο, Γιώργο Κούκιο και άλλους.

Ο Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και πολλά -ανέκδοτα ακόμη- ορχηστρικά κομμάτια. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα. Η δισκογραφική εργασία του με τίτλο «Χελιδόνια της Βροχής», σε στίχους του ποιητή Διονύση Καρατζά, μουσική εκτέλεση από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Μάριο Φραγκούλη, το Δημήτρη Μπάση και τη Βάκια Σταύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε μουσικός παραγωγός του πρώτου δίσκου της Αθηνάς Ανδρεάδη στην Αγγλία, που συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!