Ο χρυσός σκαραβαίος

Το Ο χρυσός σκαραβαίος (The Gold Bug), το πεζογράφημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε διαγωνισμό της εφημερίδας Philadelphia Dollar Newspaper το έτος 1843, χαρίζοντας την πρωτιά στον δημιουργό του καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 100 δολαρίων για την πρώτη θέση.

Πρόκειται για μία υπόθεση μυστηρίου με έντονα τα στοιχεία της έκπληξης και της ανατροπής. Χάρτης, πυξίδα, σύνεργα για να έρθει ο χαμένος θησαυρός στην επιφάνεια, οι απαραίτητοι συνωμότες και ιδού, ένα διήγημα ανιχνεύσεων και ανατροπών που φέρνει στο νου, πειρατικές ιστορίες και κυνήγια χαμένων θησαυρών.

Ο ήρωας του έργου, Λεγκράν, κατεχόμενος από τον πυρετό ενός θησαυρού, ενημερώνει το φίλο του ότι πρόκειται να τον αναζητήσει σε ένα νησί της Νότιας Καρολίνα, έχοντας στην υπηρεσία του, τον μαύρο υπηρέτη του Τζούπιτερ. Οδηγός του σε αυτή την αναζήτηση, το δάγκωμα ενός χρυσού σκαραβαίου…

ISBN 9789604006571, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe) γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1809, από γονείς θεατρίνους. Πριν κλείσει τα δύο του χρόνια, οι γονείς του πέθαναν, και ο Έντγκαρ βρέθηκε στο Ρίτσμοντ, στο σπίτι του εμπόρου Τζων Άλλαν, που όμως δεν τον υιοθέτησε ποτέ.

Οι σχέσεις του με τον πατριό του δεν ήταν ποτέ καλές, αλλά επιδεινώθηκαν όταν ο Άλλαν ανάγκασε τον Έντγκαρ να διακόψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επειδή δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τα έξοδά του. Το 1830 ο Έντγκαρ μπήκε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, απ’ όπου αποπέμφθηκε τον επόμενο χρόνο προκαλώντας επίτηδες σκάνδαλο για να εκδικηθεί τον πατριό του.

Δούλεψε έπειτα για ένα μεγάλο διάστημα σε διάφορες εφημερίδες του Ρίτσμοντ, της Φιλαδέλφειας και της Νέας Υόρκης, για λόγους βιοποριστικούς, αλλά κατακτώντας παράλληλα τη φήμη του έγκυρου κριτικού. «Το Κοράκι και άλλα ποιήματα», που κυκλοφόρησε το 1845, τον καθιέρωσε εν μια νυκτί ως συγγραφέα, χωρίς όμως να του ανακουφίσει τη φτώχεια στην οποία είχε ζήσει όλη την ως τότε ζωή του. Το 1836 παντρεύτηκε τη δεκατετράχρονη εξαδέλφη του Βιρτζίνια, που πέθανε φυματική έντεκα χρόνια αργότερα.

Πέθανε το 1849, αλκοολικός και οπιομανής, κυνηγώντας διαρκώς το όραμα της χαμένης Βιρτζίνια, και τάφηκε δίπλα της στη Βαλτιμόρη, όπως το επιθυμούσε.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!