Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολιτική κρίσις εις την αυτόνομον Κρήτην 1901-1906

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1974 και άνοιξε δρόμους στη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία. Παρόλο που από τότε έχουν εκδοθεί αξιόλογα έργα που αφορούν σε εκείνη την περίοδο, το έργο του Κ. Δ. Σβολόπουλου παραμένει η πλέον εμπεριστατωμένη και άρτια ιστορική μελέτη για την πολιτική δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά την πρώτη κρίσιμη φάση της Κρητικής Πολιτείας. Μέσα από την τεκμηριωμένη περιγραφή των γεγονότων και την πολιτική ανάλυσή τους, φωτίζονται τα κίνητρα και οι στόχοι των πρωταγωνιστών αλλά και ο ρόλος του ελληνικού και διεθνούς παράγοντα στην εκτυλισσόμενη τότε στην Κρήτη πολιτική κρίση. Αποτελεί ένα βιβλίο κλασσικό- σημείο αναφοράς για τους μελετητές της περιόδου.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκατοστή επέτειο του επαναστατικού κινήματος του Θερίσου.

Πέρα από την επιστημονική αξία του, το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό, καθώς, με την τεκμηριωμένη περιγραφή των γεγονότων και την πολιτική ανάλυσή τους, φωτίζονται τα κίνητρα και οι στόχοι των πρωταγωνιστών αλλά και ο ρόλος του ελληνικού και διεθνούς παράγοντα στην εκτυλισσόμενη τότε στην Κρήτη πολιτική κρίση. Οι αρετές που διακρίνουν το βιβλίο επιβάλλουν την επανέκδοσή του. Έτσι, με αφορμή την εκατοστή επέτειο από το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου και τις επιστημονικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για το γεγονός, τίθεται και πάλι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού ένα τόσο σημαντικό έργο.

ISBN 9789608399082, έκδοση 2005

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμης – Διεθνών σχέσεων στο Παρίσι. Το 1978 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1981 καθηγητής της ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων της νομικής σχολής Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989, όταν και παραιτήθηκε για να αναλάβει την έδρα του καθηγητή ιστορίας του νεωτέρου ελληνισμού στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαζί με τους Kωνσταντίνο Tσάτσο και K. Tρυπάνη ίδρυσε το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», του οποίου το 1990 ανέλαβε διευθυντής. Την περίοδο 1962-65 επιμελήθηκε το αρχείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2003 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2009 χρημάτισε αντιπρόεδρος αυτής και το 2010 πρόεδρος.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!