Ο ελληνικός λαβύρινθος

Τα μάτια της πήραν το χρώμα του Αιγαίου, ενώ η ανάσα της έκανε το θώρακά της ν’ ανεβοκατεβαίνει κάτω απ’ τη λεπτή της μπλούζα, που τεντωνόταν πάνω από τα δύο ωραιότατα στήθη της. Ο Καρβάλιο υποψιαζόταν ότι θα ήταν σφιχτά, με ρώγες άγουρες, σαν τα στήθη των έφηβων κοριτσιών.

«Ταραμάς, μουσακάς, ντολμάδες… Τώρα το μόνο που λείπει είναι ένα κομμάτι του Θεοδωράκη, το ‘Περιγιάλι’ για παράδειγμα, με τους στίχους του Σεφέρη, που ο Αλέκος το έπαιζε ξανά και ξανά στο πικάπ μέχρι που έκλαιγαν και τ’ αυτιά του, όπως έλεγε».

Ο Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός παράξενου ζευγαριού Γάλλων, της Κλερ και του Λεμπρούν, να εντοπίσει πού βρίσκεται ο Αλέκος, ο Έλληνας σύζυγος της Κλερ. Καθώς περιδιαβαίνουν τις παλιές βιομηχανικές ζώνες της Βαρκελώνης αναζητώντας τον Έλληνα με τη σκοτεινή προσωπικότητα, η καρδιά του Καρβάλιο υποκύπτει στην άπιαστη ομορφιά της Κλερ. Το προφίλ του ως κυνικού και ψυχρού ντετέκτιβ δεν θ’ αργήσει να καταρρεύσει…

ISBN 9786180304046, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Manuel Vázquez Montalbán (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939. Πολυγραφότατος, δημοσίευσε δοκίμια –για τον κινηματογράφο, το θέατρο, κοινωνικοπολιτικά θέματα –, ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ενώ καλλιέργησε και ελάσσονα είδη, όπως το ευθυμογράφημα ή η γαστρονομία. Τη δεκαετία του ’60 ανέπτυξε πολιτική δράση κατά του καθεστώτος Φράνκο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί το 1962 σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Τα κείμενά του χαρακτηρίζονται από κριτική και ανατρεπτική ματιά στη σύγχρονη ισπανική πραγματικότητα -στοιχείο που βρίσκουμε στις –είκοσι και πλέον– αστυνομικές ιστορίες του, με ήρωα τον δημοφιλή ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο. Συγγραφέας πολλάκις μεταφρασμένος, έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (1992)για το έργο του Γκαλίντεθ, το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1990) και το Εθνικό Βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων (1995) για το σύνολο του έργου του.

Πέθανε στην Μπανγκόκ το 2003. Άλλα έργα του: Ο στραγγαλιστής, Οι θάλασσες του Νότου και Αυτοβιογραφία του στρατηγού Φράνκο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!