Ο κατά φαντασίαν ασθενής

Επηρεασμένος από τον Πλαύτο και τον Τερέντιο, αλλά και χρησιμοποιώντας τη φαρσική εφευρειτικότητα της Κομμέντια Ντελλ’ Άρτε, ο Μολιέρος αναδείχτηκε ο κατ’ εξοχήν συγγραφέας που εστιάζει την προσοχή του σε έναν τύπο ανθρώπου και, μεγεθύνοντας το ελάττωμά του, τον μετατρέπει σε σύμβολο και παράδειγμα προς αποφυγήν.

Το Ο κατά φαντασίαν ασθενής είναι το κύκνειο άσμα του κορυφαίου κωμωδιογράφου και εκπροσώπου του γαλλικού κλασικισμού. Το έγραψε όντας ο ίδιος άρρωστος και ταλαιπωρημένος από τους γιατρούς της εποχής. Στο πρώτο ανέβασμά του στο Παρίσι, ο Μολιέρος έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αργκάν και αποθεώθηκε από το κοινό, αλλά και στην τέταρτη παράσταση η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε επί σκηνής. Κατάφερε με δυσκολία να τελειώσει την παράσταση, και πέθανε λίγες ώρες αργότερα (Φεβρουάριος 1673). Όμως το έργο του αυτό παίζεται συνεχώς και με μεγάλη επιτυχία, διότι στηλιτεύει με πολύ χιούμορ τις τακτικές των αργυρώνητων γιατρών κάθε εποχής, που θησαυρίζουν σε βάρος υστερικών με την υγεία τους ανθρώπων.

ISBN 9789603351559, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ζαν Μπατίστ Ποκλέν (Jean Baptiste de Molière), γιος του Ζαν Ποκλέν και της Μαρί Κρεσσέ, γεννιέται το 1622. Σπουδάζει νομικά στην Ορλεάνη, ενώ το 1643 έχοντας ήδη συνδεθεί με την ηθοποιό Μαντλέν Μπεζάρ, συγκροτεί μαζί της τον θίασο «L’Illustre Theatre».

Με το ψευδώνυμο Μολιέρος, διευθύνει τον θίασο, ο οποίος εγκαθίσταται στο Παρίσι. Ο θίασος περιοδεύει για δεκατρία χρόνια, ως το 1645. Το 1655 έχουμε την παράσταση της πρώτης σωζόμενης κωμωδίας του Μολιέρου «Ο ασυλλόγιστος στη Λυών», με τον Μολιέρο στο ρόλο του Μασκαρίλλου. Το 1656 παρουσιάζεται το «Ερωτικό πείσμα». Το 1658 ο θίασος μετονομάζεται σε «Θίασο του Κυρίου».

Η επιτυχία της φάρσας «Ο ερωτευμένος γιατρός» είναι τέτοια ώστε του παραχωρείται το θέατρο του Πετί Μπουρμπόν. Επόμενη επιτυχία του θιάσου είναι «Οι ψευτοσπουδαίες», το 1659.

Το 1660 παρουσιάζεται ο «Σγαναρέλος ή Ο κατά φαντασίαν κερατάς». Ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία το έργο «Σχολείο γυναικών», ενώ στη λογοτεχνική διαμάχη που ξεσπά γύρω από το έργο, ο Μολιέρος απαντά με την Κριτική του «Σχολείου γυναικών» και με τον «Αυτοσχεδιασμό των Βερσαλλιών». Το 1664 δίνεται η πρεμιέρα της κωμωδίας «Γάμος με το στανιό» ενώ στις 12 Μαΐου παρουσιάζονται οι τρεις πρώτες πράξεις του «Ταρτούφου». Ο βασιλιάς απαγορεύει αμέσως το ανέβασμα του «Ταρτούφου» στο Παρίσι.

Το 1665 δίνεται η πρεμιέρα του «Δον Ζουάν» που, παρά την επιτυχία του, κατεβαίνει μετά από 20 παραστάσεις. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ δίνει στον θίασο του Μολιέρου τον τίτλο του «Θιάσου του Βασιλιά» και 6000 λίβρες χορηγία. Ακολουθούν τα έργα «Γιατρός με το στανιό» και «Μισάνθρωπος».

Το 1667 ακολουθεί η δεύτερη εκδοχή του «Ταρτούφου», παρουσιάζεται στις 5 Αυγούστου και απαγορεύεται την επομένη. Το 1668 ανεβαίνουν ο «Ζωρζ Νταντέν» και «Ο φιλάργυρος».

Το 1669 ο Μολιέρος επιστρέφει στον «Ταρτούφο» για μια τρίτη διασκευή, το έργο παίρνει έγκριση και γνωρίζει θριαμβευτική επιτυχία. Το 1670 ανεβαίνει «Ο αρχοντοχωριάτης». Σειρά έχουν «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» το 1671 καθώς και «Οι σοφολογιότατες» το 1672.

Στις 10 Φεβρουαρίου δίνεται η πρεμιέρα του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», με τον Μολιέρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αργκάν. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης παράστασης ο Μολιέρος νιώθει μεγάλη αδιαθεσία, μεταφέρεται στο σπίτι του και εκεί αφήνει την τελευταία του πνοή.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!