Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας

Κριτικές προσεγγίσεις και επιβεβαιώσεις

Εκατόν ογδόντα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, δεκατέσσερις διαπρεπείς ιστορικοί και νέοι ερευνητές επιχειρούν μια επαναξιολόγηση της προσωπικότητας και του έργου του.

Από την άφιξή του στην Ελλάδα μέχρι σήμερα η διακυβέρνησή του επιδοκιμάσθηκε και αμφισβητήθηκε, επαινέθηκε και επικρίθηκε ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση των σύγχρονων ιστορικών ως προς την προσέγγιση των προθέσεων και των πράξεών του. 

Στο βιβλίο Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας επισκοπούνται πολλές πτυχές της ιστορικής του δράσης: Η θητεία του στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία, το κυβερνητικό του έργο, η οικονομική και η εξωτερική του πολιτική, ο ρόλος και η δράση της αντιπολίτευσης, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η αντιπαλότητα με κορυφαίους Έλληνες της εποχής του και άλλα θέματα. Στόχος δεν είναι η αποδόμηση του ιστορικού του ρόλου, αλλά μια επαναξιολόγησή του. Η σύγχρονη έρευνα άλλοτε επιβεβαιώνει το μέγεθος της προσφοράς του και άλλοτε επιτείνει την αμφισβήτηση.

Γράφουν:

LORENZO AMBERG, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΑΝΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ,  ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Λ. ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, AIKΑΤΕΡΙΝΗ KOYMΑΡΙΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γ. ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ, ΑΝΝΙΤΑ ΠΡΑΣΣΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ISBN 9789600358612, έκδοση 2015

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!