Ο λύκος της στέπας (κριτική)

[ γράφει ο Πάνος Γιαννάκαινας ]

Έργα και ημέρες τού Μεγάλου Μογγόλου, του «Καθολικού Κυβερνήτη» (Τζένγκις Χαν) που στις αρχές του 13ου αιώνα σάρωσε με τις ορδές του την Κεντρική Ασία και καθυπέταξε λαούς και φυλές, φθάνοντας σχεδόν στις παρυφές της Δύσης -τις βορειοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, την Νότια Πολωνία και Ανατολική Ουγγαρία.Conn Iggulden

Αιμοσταγής και αδίστακτος με εχθρούς και προδότες, αλλά επιεικής με όσους δέχονταν την εξουσία του και παρέμεναν πιστοί, ο Τεμουτζίν (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) αποδείχθηκε απίστευτα συστηματικός, ελαστικός, ακόμη και προοδευτικός, ως προς την διοίκηση, την τυπολατρία και εθιμοτυπική πολυτέλεια της αυλής του, σε βαθμό που η επιρροή του στιγμάτισε τον ευρωπαϊκό κόσμο έως πολύ μετά τον θάνατό του, το 1227.

Οι θηριωδίες του μπορεί να επέζησαν στην συλλογική μνήμη των λαών που κατέκτησε και ο θρύλος του να προκάλεσε δέος σε όσους δεν πρόλαβε να καθυποτάξει, ωστόσο η φιλοσοφία και οι ιδέες του κατάφεραν να εμποτίσουν τους πολιτισμούς με τους οποίους οι μαχητές του ήρθαν σε επαφή, ακόμη και στα χρόνια της παρακμής, όταν την τεράστια αυτοκρατορία του διαχειρίστηκαν τα χανάτα των απογόνων, καθ’ όλη την διάρκεια του 14ου αιώνα.

Πέραν αυτών, ο «πατέρας των Μογγόλων» κατάφερε, έστω και διά της βίας, να χαράξει τον «δρόμο του μεταξιού» απ’ όπου, εκτός από εμπορεύματα, έφταναν στην Δύση τα έθιμα και ο πολιτισμός των Μογγόλων για να γίνουν ένα είδος «μόδας» στα σαλόνια της αριστοκρατίας.

Δεν είναι εύκολο ν’ αναπλάσεις, έστω και ως μυθιστορία, την παιδική και εφηβική ιστορία ενός μαχητή – θρύλου που σε ηλικία μόλις 13 ετών ηγήθηκε περίπου 30 μογγολικών φυλών και έδρασε τόσους αιώνες πριν από την εποχή σου -ιδίως όταν οι πηγές πληροφόρησης είναι ισχνότατες. Στις καλογραμμένες σελίδες τού Ο λύκος της στέπας, ο ακάματος και σαγηνευτικός Κον Ιγκούλντεν (Conn Iggulden) αποδεικνύει ότι, πέρα από αφηγηματικό ταλέντο, διαθέτει υπομονή και επιμονή που θα ζήλευαν ακόμη και οι πλέον αξιόλογοι συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων. Με κινηματογραφικές σκηνές και αυθεντικούς διαλόγους «ξεναγεί» τον αναγνώστη στις αφιλόξενες στέπες της Ασίας, τον θέτει στο επίκεντρο των φονικών μαχών και τον κάνει κοινωνό των δολοπλοκιών και των διπλωματικών ελιγμών της στρατιωτικής ελίτ ενός λαού γεννημένου θαρρείς να πολεμά μέχρι τα ύστερα της επίγειας παρουσίας του. Ταυτόχρονα, μέσα από την ατμοσφαιρική του περιγραφή, ξετυλίγονται οι συνήθειες, τα έθιμα και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Μογγόλων, στοιχεία άγνωστα ακόμη και σήμερα για τον Δυτικό άνθρωπο.

Αναμφίβολα το βιβλίο θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος, με πλήθος πληροφοριακών αναφορών αλλά και γνήσια δράση, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας των Οι πύλες της ΡώμηςΟ θάνατος των βασιλέωνΤο πεδίο των σπαθιώνΟι θεοί του πολέμου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!