Ο νέος εκλογικός νόμος

Προβλήματα και διλήμματα: Γερμανικό σύστημα σε μια βαλκανική χώρα;

Είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό ένα «θεσμικό μόσχευμα» χωρίς ρίζες στην κοινωνία υποδοχής; Ποιες προσαρμογές απαιτεί και ποια διλήμματα δημιουργεί η διαδικασία της «μεταμόσχευσης»; Ένα εκλογικό σύστημα που λειτουργεί επιτυχημένα επί χρόνια σε μια χώρα σαν τη Γερμανία μπορεί να αφομοιωθεί από μια διαφορετική κοινωνία, «διάσημη» για την ικανότητα της να ευτελίζει και να διαστρεβλώνει κάθε θεσμό; Εγγενή προβλήματα της δικής μας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, όπως η διαφθορά, η διαπλοκή, το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η κομματική άλωση του κράτους, τα προσωπικά πελατειακά δίκτυα που αποτελούν κόμμα μέσα στο κόμμα, η ηγεμονία των βαρόνων της ενημέρωσης, ο ρόλος του πολιτικού χρήματος κοκ μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια τομή στην εκλογική νομοθεσία; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η επιλογή της μονής ή της διπλής ψήφου, η διατήρηση ή όχι του σταυρού προτίμησης στις μονοεδρικές περιφέρειες, η σχέση αναλογικότητας και πλειοψηφικού bonus που θα υιοθετηθεί και γενικότερα η όποια επιλογή στα πολλά διλήμματα που αναπόφευκτα γεννά η «μεταμόσχευση»;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απάντηση το παρόν έργο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου ο οποίος, ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής προετοιμασίας του νέου εκλογικού νόμου, είχε την ευκαιρία να προβληματιστεί επί μακρόν για εκείνες τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να κάνουν μια ρηξικέλευθη εκλογική νομοθεσία αφετηρία και εφαλτήριο πολιτικών ρήξεων με θετικό πρόσημο και ανορθωτική κατεύθυνση.

ISBN 9789600223927, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Αντλεί την καταγωγή του από την Γαστούνη Ηλείας και την Καλαμάτα με απώτερη καταγωγή την Χίο. Ο προπάππους του ήταν σχολάρχης, ενταγμένος στο κόμμα του Τρικούπη και τύγχανε συχνών απολύσεων και επαναπροσλήψεων. Ο παππούς Θανάσης Δ. ήταν σταφιδοκαλλιεργητής, ενώ ο παππούς Ανάξαρχος Πρώιος διατηρούσε μεταξοβιομηχανία. Ο πατέρας του ήταν συμβολαιογράφος Αθηνών, συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και τραυματίστηκε κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα.Θανάσης Διαμαντόπουλος

Απέκτησε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 αριστεύοντας, το πτυχίο της Πολιτικής Επιστήμης το 1978 και του Φ.Π.Ψ. του ιδίου πανεπιστημίου 1989. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Universitι Paris 1 Panthιon-Sorbonne το 1981, με θέμα διατριβής: «Βενιζελισμός – Έκφραση των πολιτικοκοινωνικών αντιθέσεων της Ελλάδος του Μεσοπολέμου».

Υπήρξε υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης και έκανε μεταδιδακτορικές έρευνες στην Οξφόρδη το διάστημα 1983-84.

Υπηρέτησε την θητεία του στην πολεμική αεροπορία (1978-79). Εκλέχθηκε λέκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον Τομέα Πολιτικής Επιστήμης το 1982, επίκουρος καθηγητής το 1987, αναπληρωτής καθηγητής το 1992, καθηγητής πολιτικών επιστημών το 1997, τις οποίες διδάσκει έως και σήμερα.

Δίδαξε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης Γαλλίας το 1995. Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζεται στη συγκριτική ανάλυση πολιτικών συστημάτων, στους θεσμούς και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλέον των 25 μονογραφιών που αφορούν στα πολιτικά καθεστώτα, τα πολιτικά κόμματα, τα εκλογικά συστήματα και τους πολιτικούς θεσμούς.

Είναι συγγραφέας των λογοτεχνικών έργων: «Η Πρωταπριλιά του ΙΚΑ», εκδόσεις Πατάκη, 1998. «Εστεμμένο Πάθος», εκδόσεις Εστία, 2008.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!