Ο Paul Auster συνάντησε τους Έλληνες θαυμαστές του

Το βράδυ, 5 Νοεμβρίου 2014, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και οι εκδόσεις Μεταίχμιο υποδέχτηκαν το φανατικό αναγνωστικό κοινό του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Paul Auster.

Περισσότερα από 1.000 άτομα, Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, άνθρωποι του βιβλίου, των τεχνών και των
γραμμάτων, αλλά και μαθητές συνέρρευσαν στη Στέγη για να δουν και να ακούσουν από κοντά τον άνθρωπο που τους ταξίδεψε στη διάσημη πια, μυθιστορηματική Τριλογία της Νέας Υόρκης, τον συγγραφέα που θα τους παρασύρει με το «περίπου» αυτοβιογραφικό Ημερολόγιο του χειμώνα, τον δικό τους Paul Auster.

Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης γέμισε και η βαθιά φωνή του συγγραφέα ακολούθησε την εισαγωγή του δημοσιογράφου και επίσης συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη. Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα παιδικά του χρόνια, τον θάνατο που τον στιγμάτισε στην παιδική του ηλικία, το σκληρό θέμα της απώλειας, την οικογενειακή του ζωή, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον νέο Καρλ Μαρξ που χρειαζόμαστε, τη συγγραφική του ιδιότητα, την ηλικία του, τις γυναίκες και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας, τη συνύπαρξη δύο συγγραφέων κάτω από την ίδια στέγη (η σύζυγός του Σίρι Χούστβεντ είναι επίσης αναγνωρισμένη συγγραφέας), τη διακειμενικότητα των βιβλίων του και τον τρόπο που δουλεύει, αλλά και τον τραγουδιστή των 50s, Μπάντι Χόλι, που άκουγε φανατικά στην ηλικία των δώδεκα.

«Έχουμε ανάγκη από πράγματα που βγάζουν νόημα, που καταλαβαίνουμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Auster μιλώντας για την αβεβαιότητα της πραγματικότητας που τον απασχολεί ιδιαίτερα.

«Η πραγματικότητα είναι πιο τρομακτική απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, οι καταστάσεις ή τα πράγματα που σκεφτόμαστε μπορεί να είναι εξίσου αληθινά, αυτή είναι η λογοτεχνία. Οι φανταστικοί άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο ζωντανοί όσο οι αληθινοί».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει την πολύ ωραία δήλωση που είχε κάνει κάποτε ο Ταρκόφσκι: Οι άνθρωποι κάνουν Τέχνη, γιατί απλά ο κόσμος δεν είναι τέλειος.

456166199891yyy9987

Οι σχεδόν δύο ώρες που διήρκησε η συνομιλία του με τον Ηλία Μαγκλίνη και με το κοινό ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους. Ο ίδιος όμως φάνηκε να εκπλήσσεται και να γοητεύεται ιδιαίτερα από τις ερωτήσεις μαθητών εννέα Λυκείων της Αθήνας, που είχαν καταλάβει όλο το θεωρείο της Κεντρικής Σκηνής και, όπως φάνηκε, κατέλαβαν και μια θέση στη μνήμη του.

«Αν ήσασταν ξανά 15 ετών, θα επιλέγατε και πάλι την ίδια πορεία; Θα γινόσασταν ξανά συγγραφέας;» και «Αν μέσα στα μεσάνυχτα έχετε μία ιδέα, σηκώνεστε από το κρεβάτι σας για να τη γράψετε;»

2fyu9g77f68167bbb6sjss

Η Στέγη επεφύλαξε και άλλες εκπλήξεις για τον συγγραφέα και το αναγνωστικό κοινό του. Στο φουαγιέ του 2ου ορόφου μια εικαστική εγκατάσταση δημιουργημένη από τις ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές των εννέα Λυκείων τούς περίμενε για να διαλέξουν τη δική τους και να την πάρουν μαζί τους.

666765756745

Οι ιστορίες αυτές προέκυψαν από την εκπαιδευτική δράση της Στέγης και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η οποία βασιζόταν στο πρωτοποριακό εγχείρημα του Auster True Tales of American Life και ουσιαστικά καλούσε τους μαθητές να γράψουν κι αυτοί τις δικές τους ιστορίες καθημερινότητας με βασικά στοιχεία τους την τύχη και τη σύμπτωση, άξονες που διατρέχουν το σύνολο του έργου του αμερικανού συγγραφέα. Η εγκατάσταση ήταν δημιουργία του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου και θα παραμείνει για λίγες ακόμα ημέρες στη Στέγη.

2fyuj777667999552rw5y

Η βραδιά θα μείνει αξέχαστη για όλους όσοι έδωσαν το παρών, αλλά και για εμάς που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο με το δικό του συγγραφικό έργο, το δικό του ταλέντο, το δικό του, ειδικό λογοτεχνικό βάρος.

Ο Paul Auster βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, όμως, γνώρισε ήδη την Αθήνα, από την Ακρόπολη μέχρι την πλατεία Θεάτρου και από την Κηφισιά μέχρι τη Συγγρού. Γνώρισε όμως και ανθρώπους, έδωσε συνεντεύξεις και υπέγραψε βιβλία στα βιβλιοπωλεία IANOS, στο κέντρο της Αθήνας, και ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στην Κηφισιά, μέχρι να χαμογελάσει και ο τελευταίος θαυμαστής του.2ihet882389984rr9

Όσοι δεν κατάφεραν να είναι παρόντες μπορούν να παρακολουθήσουν το video της συζήτησης στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

Οι τίτλοι του Paul Auster που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς κι εκείνοι που ετοιμάζονται, είναι:

1. Η Τριλογία της Νέας Υόρκης, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (περιλαμβάνει τις νουβέλες: 1. Γυάλινη πόλη, 2. Φαντάσματα, 3. Κλειδωμένο δωμάτιο)

2. Αόρατος, σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά

3. Σάνσετ Παρκ, σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά

4. Ημερολόγιο του χειμώνα, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου

5. Η επινόηση της μοναξιάς, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου (άνοιξη 2015)

6. Τον Ιανουάριο του 2016 πρόκειται να κυκλοφορήσει το Το παλάτι του φεγγαριού, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου

567745w777799weeds456

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!