Ο Πλάτων και το άτομο

Ο καθηγητής H. D. Rankin εξετάζει σε αυτό το βιβλίο του τις πιο σημαντικές, όπως αναφέρει στον πρόλογο, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις που κατά τον Πλάτωνα υφίσταται το άτομο σε κρίσιμα στάδια του κύκλου της ζωής του.

Κινούμενος στο πλαίσιο της κοινωνικής σκέψης του μεγάλου φιλοσόφου ξεκινά από το σπέρμα, το έμβρυο και την ένωση της ψυχής με το σώμα· στο σημείο αυτό μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την πλατωνική θεωρία περί γενετικής, όπως αυτή εκτίθεται στον Τίμαιο.

Ακολούθως ο συγγραφέας περνά στις απόψεις περί ευγονικής· στη συνέχεια θίγει τις πολιτικές που αφορούν την εκπαίδευση, επιδιδόμενος σε μια συζήτηση που εξετάζει τις σχετικές σωκρατικές θέσεις. Πραγματεύεται κατόπιν τη ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων και τον γάμο, εξετάζει το συμβόλαιο που συνάπτει το άτομο με την κοινωνία και καταλήγει σε μια ανάλυση των πλατωνικών απόψεων για τα γεράματα και τον θάνατο.

Ο H. D. Rankin μάς προσφέρει μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις πολιτικές και κοινωνικές απόψεις του Πλάτωνα για ολόκληρο τον κύκλο της ζωής του ατόμου, μια περιήγηση που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον διάλογο για τη σημασία που μπορεί να έχει η πλατωνική θεώρηση για τον άνθρωπο του 20ου αιώνα.

ISBN 9789600231205, έκδοση 2016

H. D. Rankin

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!