Ο σωσίας

Ψυχαναλυτική μελέτη

Για πρώτη φορά μεταφρασμένη στα ελληνικά η κλασσική ψυχαναλυτική μελέτη του Όττο Ρανκ για τον σωσία και το κυρίαρχο λογοτεχνικό μοτίβο του αναδιπλασιασμού της προσωπικότητας.

Με χαρακτηριστικές φιγούρες, μεταξύ άλλων, τον Γκολιάτκιν του Ντοστογιέφσκυ και τον Ντόριαν Γκραίυ του Ουάιλντ, ο Ρανκ εντάσσει στην μελέτη του συγγραφείς όπως τον Σαμισό, τον Χόφμαν, τον Γκαίτε, καθώς και ευρύτερες συγγραφικές απόπειρες του Ρομαντισμού, οι οποίες αναπαράγουν το ίδιο και το αυτό μοντέλο: την έννοια του ναρκισσισμού και την ενόρμηση του θανάτου.

Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα επίμετρο του Νίκου Παπαχριστόπουλου σχετικά με τον Μαριάμπα, ένα έργο του κατ’ εξοχήν εκφραστή της έννοιας του διπλού και του σωσία στην ελληνική λογοτεχνία, του Γιάννη Σκαρίμπα.

ISBN 9789605530358, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Όττο Ρανκ (Otto Rank) ήταν Αυστριακός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας, εβραϊκής καταγωγής, που το αληθινό του όνομα ήταν Otto Rosenfeld (Βιέννη, 1884-1939).

Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης, μέλος της ομάδας Δακτύλιος των 7 του Φρόιντ και στενότερος συνεργάτης του μεταξύ των ετών 1906-1925. Επίτιμο μέλος της American Psychoanalytic Association, στη συνέχεια, στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ (1924), δίδαξε στη Σορβόνη, στο Pennsylvania School of Social Work, κ.ά.

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του ’20, το έργο του θεωρήθηκε ήδη ότι είχε αρχίσει να αποκλίνει από την «ορθόδοξη» φροϊδική θεωρία, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Αμερικανική Ψυχαναλυτική Ένωση και να υποδειχθεί στους ασθενείς του να αναλυθούν εκ νέου.

Το έργο του θεωρείται προδρομικό στους τομείς της αναπτυξιακής ψυχολογίας και των θεραπευτικών τεχνικών που σχετίζονται με το Εγώ. Κυριότερα έργα του: Das Trauma der Geburt (Το τραύμα της γέννησης), 1924, Entzwicklungsziele der Psychoanalyse (με τον Sandor Ferenczi), 1924, που οδήγησε στη ρήξη με τον Φρόιντ, Seelenglaube und Psychologie (Ψυχή και ψυχολογία), 1930, Art and Artist and Modern Education (Τέχνη, καλλιτέχνης και σύγχρονη εκπαίδευση), 1932, κ.ά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!