Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος κάνει δύο στάσεις στη Βόρεια Ελλάδα για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο με τίτλο Στη χώρα του περίπου, μια περιήγηση στην ενδοχώρα της ελληνικής κοινωνίας και στα μεγάλα κεφάλαια του συλλογικού της ασυνείδητου. Μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις δουλείες της οικονομικής ανάλυσης και τα πολιτικά στερεότυπα που καθοδηγούν τη σκέψη μας.

Πώς από το γλωσσικό φτάσαμε στη σημερινή αγλωσσία; Γιατί μέσα σε 200 χρόνια η εκπαίδευση δεν κατάφερε να επεξεργαστεί δημιουργικά το συστατικό ιδεολόγημα της σύγχρονης Ελλάδας: τη σχέση μας με την κλασική αρχαιότητα; Πώς επηρεάζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό τους ιστούς της ελληνικής κοινωνίας;Στη χώρα του περίπου

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Θωματίκο, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το βράδυ, στις Σέρρες, στο καφέ-μπαρ Greco (Θέμιδος 1-3, Πλατεία Μποέμ, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Σχολαρχείον), και με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, στο PUBLIC Τσιμισκή (Τσιμισκή 24) για τις περίπου ταυτότητες που αποδίδουμε στον εαυτό μας: περίπου Έλληνες, περίπου Ευρωπαίοι, περίπου Ανατολίτες, περίπου Βαλκάνιοι, περίπου Μεσογειακοί.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στο νέο του βιβλίο, με τη διεισδυτική του ματιά και την κοφτερή του γλώσσα, περιγράφει, αναλύει, καυτηριάζει, διακωμωδεί, διαφωνεί και προτείνει, παίρνοντας αφορμή από τα γεγονότα και τις καταστάσεις των τελευταίων ετών της κρίσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του προσδιορίζει τους Έλληνες ως εξής: «Είμαστε στη συλλογική μας συμπεριφορά αβάσταχτα ελαφρείς. Από αρχαιοτάτων χρόνων που λένε. Την ελαφρότητά μας την αναδείξαμε σε κοινωνικό πρότυπο στα χρόνια της αστακομακαρονάδας. Μετατρέψαμε τη χώρα σε ένα απέραντο σκυλάδικο όπου ο επιτυχημένος ήταν αυτός που μπαίνοντας καθόταν στο «πρώτο τραπέζι πίστα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελαφρότητάς μας είναι το ποδόσφαιρο. […] Το άλλο συλλογικό μας χαρακτηριστικό είναι η δυστροπία μας. Αν δεν ήμασταν τόσο δύστροπος λαός θα μου πείτε, ούτε τη δημοκρατία θα είχαμε επινοήσει ούτε θα είχαμε επιβιώσει σε τόσους αιώνες και με τόσους κατακτητές. Τώρα όμως τη δυστροπία μας την εξαντλούμε ο ένας με τον άλλον. Κι αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!