Ο θάνατος του ανεπιθύμητου βρέφους

Το εγχείρημα της Συνεταιρικής Δημοκρατίας στα πρωτοσέλιδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου 1960-1963

Η παρούσα μελέτη αποτελεί την συνέχεια της μελέτης με τίτλο «Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59 Στα Πρωτοσέλιδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου». Η τουρκική έκδοση της μελέτης έφερε τον τίτλο «Το Ανεπιθύμητο Βρέφος, η Κυπριακή Δημοκρατία». Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος με βάση το βασικό συμπέρασμα της μελέτης. Στις τελευταίες σελίδες της συγκεκριμένης μελέτης τονίζεται ότι από την σκοπιά των δύο ηγεσιών, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δημιουργήθηκε την περίοδο 1959-1960, ήταν ένα «ανεπιθύμητο βρέφος». Το 1958, ο απώτερος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή ηγεσία στόχευε στην διχοτόμηση της νήσου. Ωστόσο, το 1959, εξαιτίας κυρίως της επέμβασης των ΗΠΑ και της Δύσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν την συγκατάθεσή τους για την ίδρυση της συνεταιρικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε το ανεπιθύμητο βρέφος.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στο σύντομο βίο του «ανεπιθύμητου βρέφους». Ο συγγραφέας, αναλύοντας τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, εστιάζει στις σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 1960-1963. Ταξιδεύοντας στα πρωτοσέλιδα του τουρκοκυπριακού τύπου αυτής της περιόδου, αναλύει την οπτική γωνία της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας σχετικά με την ίδρυση και διάλυση της δικοινοτικής, συνεταιρικής δημοκρατίας.

Η παρούσα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο την ιδιόρρυθμη ερμηνεία, την οποία έδωσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία στο συνεταιρικό εγχείρημα. Η συγκεκριμένη ερμηνεία βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με την οπτική γωνία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτή η σύγκρουση άνοιξε τον δρόμο για την διαιώνιση του Κυπριακού Προβλήματος.

ISBN 9789600230796, έκδοση 2015

Νίκος Στέλγιας

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!