Ωδή στη χαρά

Το ποίημα Στη χαρά (1785), που ο Σίλλερ συνέθεσε σε ηλικία μόλις είκοσι πέντε ετών, πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα ποιήματα της γερμανόφωνης ποίησης εν γένει. Μελοποιήθηκε δεκάδες φορές (υπάρχουν περισσότερες από εκατό διαφορετικές μελοποιήσεις), με γνωστότερη τη μελοποίηση του Ludwig van Beethoven στο καταληκτικό μέρος της περίφημης Ενάτης Συμφωνίας (1824), που σήμερα αποτελεί το πλέον πολυπαιγμένο μουσικό έργο παγκοσμίως.

Το Ωδή στη χαρά, όπως επικαράτησε να ονομάζεται το ποίημα στην Ενάτη Συμφωνία λόγω του ενθουσιαστικού και υμνητικού του χαρακτήρα, μεταφράζεται από τον Θανάση Λάμπρου, ενώ τη δίγλωσση έκδοση συνοδεύει απόσπασμα από τη μουσική παρτιτούρα της Ενάτης.

Όλα τα πλάσματα βυζαίνουν χαρά
Απ’ τα στήθη της φύσης,
Όλοι οι καλοί, όλοι οι κακοί
Το χνάρι της ακολουθούν το τριανταφυλλί.
Αυτή μας έδωσε το αμπέλι, τα φιλιά,
Κι έναν φίλο πιστό μέχρι θανάτου,
Ακόμα και στο σκουληκάκι εδόθη η ηδονή,
Και τα Χερουβίμ στέκουνε μπρος στο Θεό.

Εκατομμύρια εσείς, αλήθεια, προσκυνάτε;
Άραγε νιώθεις τον Δημιουργό, κόσμε εσύ;
Ψάξτε τον πάνω από των άστρων τη σκηνή,
Πάνω απ’ τ’ άστρα θα πρέπει αυτός να κατοικεί.

Η χαρά είν’ ο παντοδύναμος μοχλός
Μες στην αιώνια φύση.
Η χαρά, η χαρά κινεί τους δείκτες
Στο μεγάλο ρολόι του κόσμου.
Αυτή κάνει το σπόρο να πετάξει ανθό,
Ήλιους κινεί μες στ’ ουρανού το θόλο, μες στο χώρο,
Που δεν γνωρίζει ούτε του αστρονόμου η ματιά,
Σφαίρες κυλά η χαρά. […]

ISBN 9786185212186, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φρίντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller) υπήρξε μέγας γερμανός δραματικός συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στο Μάρμπαχ της Βυρτεμβέργης στις 10 Νοεμβρίου του 1759 και πέθανε στη Βαϊμάρη στις 10 Μαΐου 1805. Η καταγωγή του ήταν ταπεινή και η ζωή του γεμάτη δυσχέρειες. Σπούδασε νομικά και ιατρική.

Το πρώτο ώριμο έργο του είναι το δράμα «Οι ληστές» (Die Rauber, 1783), μια τολμηρή διακήρυξη ελευθερίας εναντίον της τυραννικής και διεφθαρμένης ηθικά κοινωνίας.

Το 1783 εκδίδεται το δραματικό έργο «Η συνωμοσία του Φιέσκο στην Γένουα»· το 1784 το «Ραδιουργία και έρως» και το 1787 το «Δον Κάρλος». Την ίδια χρονιά γράφει την «Ωδή στη Χαρά» και εγκαθίσταται στη Βαϊμάρη. Γνωρίζεται με τον Γκαίτε (1788) και διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας (1789). Ασχολείται με την συγγραφή ιστορικών έργων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η «Ιστορία του τριακονταετούς πολέμου».Friedrich Schiller

Το 1790 νυμφεύεται την Σαρλόττε φον Λέγκενφελτ και αποκτά δυο γιους και δυο κόρες. Το 1791 ασθενεί σοβαρά από υπερκόπωση και κινδυνεύει να πεθάνει. Μεταφράζει αρχαίους έλληνες και λατίνους συγγραφείς και γράφει ορισμένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα. Παράλληλα ασχολείται με την μελέτη της φιλοσοφίας του Καντ, καρπός της οποίας είναι θαυμάσια φιλοσοφικά και αισθητικά δοκίμια, όπως το «Περί αφελούς και αισθηματικής ποίησης». Το 1794 αναθερμαίνεται η φιλία του με τον Γκαίτε και αρχίζει η περίοδος της ωριμότητας. Γράφει μερικά από τα ωραιότερά του ποιήματα και μπαλλάντες.

Τα δραματικά έργα της περιόδου αυτής είναι: η τριλογία του «Βαλλενστάιν» (1800), Μαρία Στούαρτ (1801), «Η παρθένος της Ορλεάνης (1801), «Η νύμφη της Μεσσήνης» (1803), «Γουλιέλμος Τέλλος (1804) και το ημιτελές «Δημήτριος». Μετέφρασε πλήθος ξένων δραματικών έργων κυρίως αγγλικών και γαλλικών (Μάκβεθ, Φαίδρα κλπ.) Διηύθυνε τα περιοδικά «Οι ώρες» και «Ημερολόγιο των Μουσών». Μαζί με τον Γκαίτε έγραψαν τα σατιρικά δίστιχα «Ξένια».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!