Οι εξαφανισμένοι (κριτική)

[ γράφει η Δέσποινα Δημητριάδου ]

«Σύμφωνα με τα αρχεία μας, Γκρέτα, ούτε παντρεμένη είσαι ούτε παιδί έχεις. Δεν υπάρχει κανένας σύζυγος και κανένα παιδί στη ζωή σου. Ποτέ δεν έχουν υπάρξει». photo Omicroniota epsilonxialphaphialphanuiotasigmamunuomicroniota kapparhoiotatauiotakappa 1_zpsgbnozoai.jpg

Σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ γίνεται ξεκάθαρο, από την πρώτη κιόλας αράδα, ότι ο αναγνώστης δεν θα μπορέσει εύκολα να βρει μια κάποια ησυχία μέχρι να φτάσει στο τέλος του. Το βιβλίο Οι εξαφανισμένοι της Κάρολιν Έρικσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός νομίζω πως ήρθε για να ταρακουνήσει τον ύπνο μας!

Σε αυτή την αρκετά μπερδεμένη και παράξενη ιστορία όλα -φαινομενικά τουλάχιστον- ξεκινάνε όταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα η Γκρέτα και ο Άλεξ μαζί με την τετράχρονη κόρη τους οργανώνουν μια εκδρομή στη μυθική λίμνη Μαράν. Ο άντρας και το κοριτσάκι πηγαίνουν για να εξερευνήσουν την περιοχή, ενώ η Γκρέτα μένει πίσω στη βάρκα τους. Όταν μετά από ώρες εκείνοι δεν επιστρέφουν στο συμφωνημένο σημείο συνάντησης, αρχίζει μια αγωνιώδης περιπέτεια με εντατικές έρευνες που στροβιλίζουν την πρωταγωνίστρια του βιβλίου σε μια δίνη σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Αν και αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια συγγραφής ενός ψυχολογικού θρίλερ από την Κάρολιν Έρικσον, τόσο οι σπουδές της πάνω στην κοινωνική ψυχολογία όσο και η επαγγελματική της ενασχόληση ως σύμβουλος επιχειρήσεων φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει ένα εμπλουτισμένο υπόβαθρο γνώσεων που την βοηθάει να εξελίσσει την ιστορία της με μια ενδιαφέρουσα πλοκή γεμάτη από σκοτεινά σημεία και ανατροπές.

Για το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος που επιχειρεί να υπηρετήσει το εύρος των γνώσεων του συγγραφέα λειτουργεί ενισχυτικά υπέρ του κειμένου γιατί προσθέτει όλες εκείνες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που οδηγούν στην σύνθεση μιας ικανοποιητικά δομημένης υπόθεσης που καταφέρνει να προκαλεί ένα ισχυρό αίσθημα αγωνίας, το οποίο και επιτυγχάνει να  photo Omicroniota epsilonxialphaphialphanuiotasigmamunuomicroniota kapparhoiotatauiotakappa 2_zpsjraoz5sj.jpgδιατηρήσει σε υψηλά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Μου άρεσε ιδιαίτερα το δημιουργικό του εξωφύλλου, γιατί με την πρώτη ματιά εισάγει τον αναγνώστη σε όλα όσα θα ακολουθήσουν διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα. Καταφέρνει να οπτικοποιήσει το σημείο αφετηρίας που θα συνδέσει με αρκετή μαεστρία το παρόν με το παρελθόν και λίγο από το μέλλον. Στις καλές στιγμές του συγκεκριμένου βιβλίου συγκαταλέγονται οι ατμοσφαιρικές περιγραφές του περιβάλλοντα χώρου, οι έξοχοι μονόλογοι της κεντρικής ηρωίδας -όταν προσπαθεί να ξεδιαλύνει όλα όσα της έχουν συμβεί- αλλά και οι διαρκείς ανατροπές, καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα που προκαλούν ένα τεχνητά «θολό τοπίο» μέχρι την αποκάλυψη όλων των πτυχών της ιστορίας.

Αυτή βέβαια η σύγχυση και το μπλέξιμο μεταξύ του πραγματικού, του αλλόκοσμου και του φανταστικού είναι και το ιδιαίτερο στοιχείο της γραφής που διαθέτει η συγγραφέας, το οποίο και καταφέρνει να πυροδοτεί ακόμα περισσότερο την αγωνία. Η εισαγωγή του μυθιστορήματος είναι εξαιρετική και αυτό αυτομάτως ανεβάζει πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών τού αναγνώστη.

Νομίζω ότι, αν έλλειπαν κάποια τεχνικά προβληματάκια σε μετάφραση και επιμέλεια, η ροή του κειμένου θα κυλούσε ακόμα πιο καλά μεγιστοποιώντας την αναγνωστική απόλαυση. Ακόμα και με αυτά όμως το Οι εξαφανισμένοι της Κάρολιν Έρικσον σίγουρα είναι σε θέση να προσφέρει ενδιαφέρουσες ώρες διαβάσματος γεμάτες αγωνία και δεν θα αφήσει κανέναν να ησυχάσει μέχρι να λυθεί και ο τελευταίος κόμπος σε αυτό το έξυπνα μπερδεμένο κουβάρι τού νήματος…

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!