Όταν οι ηλίθιοι βαφτίζονται ήρωες

Μέσα στα τόσα απονενοημένα των τελευταίων ετών, ήρθε και η ανάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε 23% για ό,τι αφορά την παραγωγή του βιβλίου. Ενώ δηλαδή το βιβλίο  ως τελικό προϊόν έτυχε ελαφράς μείωσης (από 6,50% σε 6%), οι υπηρεσίες και διαδικασίες που αφορούν στην παραγωγή του επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23% -κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνον εάν το συγκεκριμένο είδος εντασσόταν στην «οικογένεια» των ειδών… πολυτελείας!

Ευθύς οι αρμόδιοι από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου έσπευσαν, με ανοιχτή επιστολή τους, να διαμαρτυρηθούν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα. Στην επιστολή εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους ο συντελεστής ΦΠΑ θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά, καθώς υφίσταται κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» ενός κλάδου που ήδη μαστίζεται εδώ και δεκαετίες.

Διότι είναι πασιφανές ότι, εάν υλοποιηθεί αυτή η εξωφρενικά επιβαρυντική αναπροσαρμογή, οι μεν εκδότες θα στραφούν προς τρίτες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία και πιθανώς Άπω Ανατολή), οι δε εμπλεκόμενοι στην διαδικασία της εκτύπωσης (τυπογραφικές μονάδες, βιβλιοδέτες κ.λπ.) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτη κάμψη κύκλου εργασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τα κρατικά έσοδα. Οι μικρότεροι εξ αυτών, μάλιστα, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο…

Πέρα από το εύλογο της κίνησης διαμαρτυρίας της ΕΝΕΛΒΙ, διερωτάται κανείς για το εύλογο ή όχι της χρονικής στιγμής που αυτή η διαμαρτυρία εκφράζεται. Ακόμη δε περισσότερο, για το εάν διαμαρτυρίες τέτοιου τύπου έχουν πλέον κάποιο νόημα, όταν απευθύνονται σε κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες ανίκανους να αντιληφθούν τ΄ αυτονόητα. Διότι μόλις λίγες μέρες μετά την λήψη τής εν λόγω απόφασης από τους «φωστήρες» του Υπουργείου Οικονομικών, το μόνο που θα μπορούσε να καταδείξει αυτή η αντίδραση είναι είτε την βλακεία είτε την… κακοήθεια των ιθυνόντων!

Δεν απαιτείται να διαθέτει κάποιος διδακτορικό στα Οικονομικά για να κατανοήσει ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ΦΠΑ (όπως τόσα άλλα μέτρα εκ Βρυξελλών) όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την πραγματική Οικονομία στην χώρα μας, αλλά θα την ωθήσουν έτι βαθύτερα στο τέλμα και την καταστροφή. Το περεμπόριο, η φοροαποφυγή και η «έξοδος» του επιχειρηματικού κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια θα αποτελούν την κύρια μέριμνα των ηρωικώς (ή ηλιθιωδώς) επιμενόντων να ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια χώρα που επιμένει να «δολοφονεί» κάθε υγιή επαγγελματική δράση. Όχι, λοιπόν, δεν απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση ούτε σπάνια ευφυΐα για να δει κανείς ότι, με ανάλογες κινήσεις, τα κρατικά έσοδα θα «πατώσουν», η χώρα μας θα φτωχύνει περισσότερο, ο λαός μας θα εξαθλιωθεί.

Απαιτείται μήπως ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθούμε ότι ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο; Να καταστεί δηλαδή αιωνίως η Ελλάδα ένα ιδιότυπο εργασιακό «Μπανγκλαντές» στους κόλπους της Ευρώπης και οι Έλληνες τα «γκαρσόνια» της…

Πάνος Γιαννάκαινας

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!