Όταν λειώνουν οι πάγοι

Μόσχα 1937: Τα ίχνη του Ξαβιέ Τυρώ, υπαλλήλου της γαλλικής πρεσβείας, χάνονται στη Ρωσία του Στάλιν. Ήταν πράγματι κατάσκοπος των Δυτικών, όπως κατηγορήθηκε, κι εκτοπίστηκε γι’ αυτό στη Σιβηρία; Ήταν διπλός πράκτορας που ενεργούσε για λογαριασμό των Σοβιετικών; Ή μήπως το άνομο πάθος του για την ωραία και εκκεντρική Ευγενία Αλεξαντρόβνα τον οδήγησε τελικά στην καταστροφή;

Μόσχα 1991: Στην εποχή της περεστρόικα, κι ενώ τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών ξεπουλιούνται λαθραία, ο εγγονός του Τυρώ παζαρεύει το φάκελό του στην Ασφάλεια. Πασχίζει να τον ανασύρει από τη λήθη, συναρμολογώντας τα κιτρινισμένα έγγραφα και μαζί το πεπρωμένο ενός ανθρώπου σε σκοτεινούς καιρούς.

Στο χρονικό που αναδύεται, ασφαλίτες και κοινοί κακοποιοί, κομματικοί χαρτογιακάδες και μάρτυρες της ελευθερίας, καταδότες και επιζώντες των γκουλάγκ, βασανιστές και θύματα, δίνουν καθένας τη δική του εκδοχή. Μέσα σ’ ένα υποβλητικό τοπίο, λευκό απ’ το χιόνι και μαυρισμένο απ’ τη θλίψη, κάθε παγίδα είναι δυνατή, κάθε αίσθημα απατηλό, κι όλες οι αλήθειες τεχνάσματα.

Για άλλη μια φορά ο Αλέν Ναντώ προκαλεί την Ιστορία -την τόσο αβέβαια, αν και πρόσφατη, Ιστορία του 20ού αιώνα- βάζοντάς τη να μετεωρίζεται πάνω από την άβυσσο της μυθοπλασίας.

ISBN 9789602212431, έκδοση 2002

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Αλέν Ναντώ (Alain Nadaud) γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι.

Από το 1974 έως το 1978 έζησε για μεγάλα διαστήματα στην Ινδία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διδάσκοντας σε διάφορα πανεπιστήμια. Από το 1978 ως το 1985 δίδαξε φιλολογία και φιλοσοφία στο Παρίσι.

Σύμβουλος εκδόσεων σε γαλλικούς οίκους, ιδρυτής της λογοτεχνικής επιθεώρησης Quai Voltaire, διευθύνει σήμερα το Γραφείο του Βιβλίου στην πολιτιστική υπηρεσία της γαλλικής πρεσβείας στην Τύνιδα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!