Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός

Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Υπάρχει σήμερα ή είναι μια θεωρία που έχει ξεπεραστεί από την «παγκοσμιοποιημένη οικονομία»; Οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών μιλάνε πολύ για ανθρώπινα δικαιώματα αλλά στην πράξη βλέπουμε βόμβες και φρίκη στο Κόσοβο, στο Τιμόρ, στην Τσετσενία. Οι κόσμος σήμερα μοιάζει περισσότερο με την εικόνα των αρχών του αιώνα, τότε που οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν ριχτεί σ’ ένα επικίνδυνο αγώνα δρόμου που κατάληξε σε δυο παγκόσμιους πολέμους.

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους μαρξιστές, που πρώτοι ανέλυσαν τον ιμπεριαλισμό, τον Λένιν και τον Μπουχάριν, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Τρότσκι, παρά τη σοσιολδημοκρατία του Μπλερ και του Σημίτη. Αυτό το μικρό βιβλίο στηρίζεται στη μαρξιστική παράδοση για να αναζητήσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Αριστερά σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

ISBN 9789607967077, έκδοση 1999

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άλεξ Καλλίνικος (Alex Callinicos) (1950-) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία και εκδότης του περιοδικού International Socialism.

Από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία του Ρατσισμός, Το αντικαπιταλιστικό κίνημα και η επαναστατική αριστεράΠώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση; (με Chris Harman και Πάνο Γκαργκάνα), Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Μπορεί να γίνει επανάσταση σήμερα;  (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ και Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!