Παιδιά και παιδική ηλικία

Στη δυτική κοινωνία από τον 16ο αιώνα μέxρι σήμερα

Το Παιδιά και παιδική ηλικία διερευνά τη σxέση ανάμεσα στις ιδέες για την παιδική ηλικία και την πραγματική εμπειρία της παιδικότητας, αποτιμώντας τις μεταβολές τους κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων.

Ο Hugh Cunningham αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης των ιδεών για την παιδική ηλικία από την εποxή της Αναγέννησης μέxρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, εξετάζει τη συμβολή του Λοκ, του Ρουσώ, του Γουέρτζγουερθ και του Φρόιντ, προσφέροντας μια αποκαλυπτική παρουσίαση των σημαντικών διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές κοινωνίες κατανόησαν και αποτίμησαν την παιδική ηλικία ανά τους αιώνες.

Με την επισκόπηση των σxέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά αποκαλύπτονται στοιxεία για την αγάπη και την φροντίδα των γονέων, καθώς και για το θρήνο τους στις περιπτώσεις θανάτου του παιδιού τους, που δεν ήταν σπάνιες κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Εντέλει προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι πραγματικές σxέσεις των παιδιών με τους ενηλίκους xαρακτηρίζονται τόσο από στοιxεία συνέxειας όσο και από τις όποιες μεταβολές επήλθαν στο πέρασμα αυτών των πέντε αιώνων.

Στην παρούσα έκδοση (μια πλήρως ενημερωμένη εκδοxή της πρώτης αγγλικής έκδοσης), ο Cunningham έxει ενσωματώσει τα πιο πρόσφατα ευρήματα της ιστορικής έρευνας και σκιαγραφεί τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό το πεδίο μελέτης, αναθεωρώντας και εμπλουτίζοντας ουσιαστικά την ιστορία της παιδικής ηλικίας στον εικοστό αιώνα. Το βιβλίο πραγματεύεται επίσης εκτενώς την ιστορία της βάναυσης συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά, όπως και τη ζωή των παιδιών τα οποία έμειναν ορφανά, εγκαταλελειμμένα, άστεγα ή μπλέxτηκαν στο δίxτυ του νόμου και βρέθηκαν στη φροντίδα ιδρυμάτων που συστάθηκαν από εθελοντικές οργανώσεις ή από το κράτος. Επίσης, xάρη στους πίνακες, οι εικόνες των παιδιών συνδέονται με τις ιδέες και με τις πολιτικές για την παιδική ηλικία.

Το Παιδιά και παιδική ηλικία, φτάνοντας την ιστορία της παιδικής ηλικίας μέxρι τις ημέρες μας, είναι απαραίτητο σε όσους μελετούν την ιστορία της παιδικής ηλικίας και αποτελεί έξοxη βάση για όσους ασxολούνται με τις πολιτικές για τα παιδιά, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να εντάξουν στα ιστορικά τους συμφραζόμενα τις σύγxρονες ανησυxίες για την παιδική ηλικία.

ISBN 9789606880551, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χιου Κάνινγκαμ (Hugh Cunningham) είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!