Παιδεία… Μαχών

Πίσω από την οικονομική και την οικολογική κρίση της εποχής κρύβεται μια πολύ σοβαρότερη κρίση αξιών, η οποία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πορεία είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό η Παιδεία. Να ξεκινήσει δηλαδή τώρα μια μορφωτική επανάσταση, ένας νέος Διαφωτισμός, που θα αναστρέψει τον αγοραίο και υλιστικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με σκοπό την επαναφορά του στην κατεύθυνση της καλλιέργειας του νου και της ψυχής. Για να ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης και να βαθύνουν τα αποθέματα της καρδιάς. Για να ξαναγίνουμε πολίτες με ευαισθησίες και συνείδηση της συλλογικής μας ευθύνης.

Η Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον. Και, ως τέτοια, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διορθώσουμε τη λάθος πορεία μας. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και συνεχής αγώνας…

Γιατί η Παιδεία, όπως άλλωστε και όλες οι πνευματικές αξίες, δεν προσφέρονται αλλά κατακτώνται. Με αγώνες σε πραγματικά… πεδία μαχών.

Κείμενα-σχόλια πάνω σε επίκαιρα και «καυτά» θέματα της παιδείας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος: ο νόμος- πλαίσιο, η αναθεώρηση του άρθρου 16, η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, το άσυλο και η αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, ο ξυλοδαρμός του Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

ISBN 9789601905419, έκδοση 2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Μυλόπουλος πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού (1982) και στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα (1987) από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη Σχολή Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του York στον Καναδά (1994-1995).

Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΑΠΘ για ζητήματα ευρωπαϊκής εκπαίδευσης.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας (2002-2003) και πρόεδρος (2003-2007) του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ) και μέλος (2005-2007) της ΔΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ/ΑΕΙ).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, της Πολιτικής Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον.

Αρθρογραφεί συστηματικά στις εφημερίδες Τα Νέα και Αγγελιοφόρος και είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών σε περιοδικά και συγγραφέας του βιβλίου ΠΙΣΩ-ΔΕΞΙΑ; (2006).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!