Περί κακοποίησης των λέξεων

Κείμενα αντλημένα από το Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση, το magnum opus της μεγάλης αυτής μορφής του Διαφωτισμού που υποστήριξε πως η καταγωγή των ιδεών είναι η εξωτερική εμπειρία (αίσθηση) και η εσωτερική εμπειρία (σκέψη), και ότι η λογική είναι το κλειδί της γνώσης. Τα γραπτά του Λοκ για την σκέψη, τις ιδέες, την πρόσληψη, την αλήθεια και τη γλώσσα άλλαξαν το πρόσωπο της δυτικής φιλοσοφίας. Εξετάζοντας τη γλώσσα από φιλοσοφική πλευρά, ο στοχαστής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαύγεια και την ευκρίνειά της, τονίζοντας ότι μόνον έτσι η γλώσσα μπορεί να γίνει μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας και όχι παραπλάνησης ή και χειραγώγησης.

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σειρά Μικρά Διαχρονικά φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Την σειρά διευθύνει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.

ISBN 9789605692490, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο John Locke (1632-1704) θεωρείται ένας από τους σηµαίνοντες στοχαστές του Διαφωτισµού και πατέρας του κλασικού φιλελευθερισµού.

Κύριος εκπρόσωπος του αγγλικού φιλοσοφικού κινήµατος του εµπειρισµού, µαζί µε τον Ντέιβιντ Χιουµ και τον Τζορτζ Μπέρκλεϊ, επεξεργάστηκε µια φιλοσοφία ανθρωποκεντρική και υπήρξε µείζων υπέρµαχος της ριζικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκείας, θεωρητικός του νεωτερικού ατοµικισµού και ιδρυτής της επιστηµολογίας. Η πολιτική του φιλοσοφία επηρέασε σε µεγάλο βαθµό την Αµερικανική Επανάσταση, το Σύνταγµα των ΗΠΑ, τη Γαλλική Επανάσταση και το πρώτο Σύνταγµα της Γαλλίας.

Σηµαντικά έργα του είναι, µεταξύ πολλών άλλων, τα Περί ανεκτικότητας, Δοκίµιο για την ανθρώπινη νόηση, και Δύο πραγµατείες περί διακυβέρνησης.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!