Περιβάλλον

Διεθνής προστασία, πολιτική, δίκαιο, θεσμοί

«Η κατάσταση του περιβάλλοντος, που αφορά στην πλανητική του διάσταση, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι έχει περιέλθει σε στάδιο συναγερμού. Αποτελεί δε και έναν από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην περαιτέρω προώθηση συνθηκών καθυστέρησης/υπανάπτυξης, με ένταση κυρίως του φαινομένου εξάπλωσης της πείνας και της μιζέριας για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι λόγω των σχετικών δυσμενών συνθηκών, αναγκάζονται και σε επίπονες μαζικές μετακινήσεις.

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των θαλασσών και των ωκεανών, η ερημοποίηση, αλλά και πολλές άλλες μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σε συνδυασμό και με τη δημογραφική έκρηξη των δύο τελευταίων αιώνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, έχουν φέρει τον πλανήτη σε κατάσταση που για πολλούς θεωρείται ήδη μη αναστρέψιμη.

Κι αυτό κυρίως λόγω: α) της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης/ζημίας η οποία επιτελείται με γεωμετρικούς ρυθμούς και β) της παράλληλης διστακτικής αντιμετώπισής της από την οργανωμένη διεθνή κοινότητα.

Είναι, επομένως, γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί διεθνή, περιφερειακή και εθνική πολιτική βούληση, με άμεση όσο και επιτακτική την ανάγκη σχετικής εμπλοκής και ενεργοποίησης του ιδιωτικού τομέα, των δημόσιων αρχών, των πολιτών, αλλά και την εξέλιξη και αλλαγή της νοοτροπίας και ιδιοσυγκρασίας όλων» – Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

ISBN 9789600807561, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διδάκτωρ (Docteur d’Εtat en Droit – ομόφωνα άριστα) του Πανεπιστημίου Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Nice (Γαλλία). Πολιτικός Επιστήμων (Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων από το Universite de Nice (Diplοme d’ Εtudes Superieures) και το Institut Europeen des Hautes Εtudes Internationales.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, διευθυντής και συντονιστής σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς, επίσης, αξιολογητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του Αιγαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου.

Είναι κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες». Έχει υπηρετήσει αντιπρόεδρος της Association Internationale de Droit de l’Urbanisme (Paris, France).

Έχει επιτελέσει επισκέπτης καθηγητής και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Paris I – Sorbonne (Γαλλία), Tilburg (Ολλανδία), Comilias (ICADE) – Madrid (Ισπανία), Dubrovnick (πρ. Γιουγκοσλαβία), Κύπρου και Cyprus College (Κύπρος), Abidjan (Ακτή Ελεφαντοστού), Cadi Ayat (Μαρόκο), Κρακοβίας (Πολωνία).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά φόρουμ. Βιβλία και περισσότερα από 120 άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Έχει επιμεληθεί σειράς τόμων πρακτικών συνεδρίων του ΕΚεΠΕΚ με θέμα το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Έχει βραβευτεί από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» και τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Ζωγράφων για το επιστημονικό του έργο, ενώ του έχει απονεμηθεί ο Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!