Ποίηση και γευσιγνωσία στις εκδόσεις Γαβριηλίδη

Ένα βράδυ με Λογοτεχνία και κρασί, «δύο ύψιστες απολαύσεις» για τον Σάμη Γαβριηλίδη, οικοδεσπότη της εκδήλωσης του τελευταίου Σαββάτου του Σεπτεμβρίου, όπου παρουσιάστηκε ο νέος κατάλογος με τα κρασιά που, μαζί με κάποια νέα συνοδευτικά πιάτα, θα μπορεί να γεύεται ο ουρανίσκος μας κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, στο κτήριο του 1850, στην οδό Αγίας Ειρήνης 17. photo Sigmamuetasigmaf Gammaalphabetarhoiotaetalambdadeltaetasigmaf_zpsgaovle9r.jpg

Ο Σάμης Γαβριηλίδης, περιγράφει τον χώρο: «Η βάση του χώρου είναι οι εκδόσεις, όλα τα άλλα είναι παρελκόμενα. Το κτίριο είναι αυτό που μας οδήγησε να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Αυτονομηθήκαμε στην παραγωγή για να αντέξουμε μέσα στην κρίση, κάνουμε μόνοι μας την παραγωγή βιβλίων, με σύγχρονη μέθοδο, ψηφιακή και παραδοσιακή βιβλιοδεσία στο χέρι. Ο χώρος όμως, μάς επέτρεψε να κάνουμε χώρο μικρής εστίασης και χώρο εκδηλώσεων», τονίζει.

Για παράδειγμα στον πρώτο όροφο, φιλοξενείται αυτή την περίοδο έκθεση πινάκων του ποιητή Νίκου Καρούζου. Στο ισόγειο υπάρχει ένας χώρος μικρής εστίασης. «Δεν είναι εστιατόριο. Είναι ένα μπαρ εντός βιβλιοπωλείου, όπως είναι και ένα βιβλιοπωλείο εντός μπαρ», λέει. Με το κρασί να είναι μπροστά και το φαγητό πιο πίσω… Μια φορά το μήνα, διοργανώνονται στο χώρο οινογνωσίες. «Στις οινογνωσίες προσπαθούμε να μάθουμε τον ελληνικό αμπελώνα, ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία, καλλιεργείται σε αυτές τις συνθήκες, έχει περίπου αυτή τη γεύση και αυτή την ιστορία», προσθέτει.

Αλλά επειδή πάνω απ’ όλα ο Σάμης Γαβριηλίδης είναι εκδότης… από τον προσεχή Ιανουάριο θα εκδίδει ένα μικρό τόμο με πληροφορίες για τις ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο χώρο των εκδόσεων. «Έχουμε κάνει μέχρι τώρα οκτώ οινογνωσίες, για κάθε οινογνωσία εκδίδεται ένα φυλλάδιο που συνοδεύει την περιοχή προέλευσης του αμπελώνα. Έχουμε ήδη παρουσιάσει ποικιλίες από τη Νεμέα, τη Νάουσα, το Παγγαίο, τη Λήμνο, την ορεινή Αχαΐα, την Αττική. Όλες αυτές οι περιοχές μαζί με την Κρήτη, της οποίας ποικιλίες θα παρουσιαστούν στην οινογνωσία της 8ης Οκτωβρίου θα περιλαμβάνονται στον πρώτο τόμο που θα εκδοθεί τον Ιανουάριο και στο εξής, κάθε Ιανουάριο θα εκδίδεται ένας τόμος για οινικές περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι βαριά βαθυστόχαστα βιβλία. Απευθύνονται σε ένα μέσο άνθρωπο, ο οποίος θέλει λίγες περισσότερες πληροφορίες για το κρασί».
 photo Poems n Crimes_zps251cgqhw.jpg

Ο χημικός – οινολόγος Παναγιώτης Κορνιώτης είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να μυεί στον κόσμο του κρασιού τους συμμετέχοντες στις οινογνωσίες του Poems and Crimes… «Ο κόσμος που έρχεται, έχει αντιληφθεί ότι γνωρίζοντας για το κρασί δημιουργεί μέσα στην καθημερινότητά του ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, δηλαδή μπορεί να διαλέξει από το ράφι με τα κρασιά κάτι καλύτερο, ή μια ποικιλία διαφορετική, να την ταιριάξει με το φαγητό του και να κάνει τη ζωή του κάπως πιο ενδιαφέρουσα… να την κάνει πιο ευχάριστη», λέει και προσθέτει: «Στόχος μου είναι να μάθουν για το κρασί χωρίς να κάνουμε μάθημα. Να είναι μια ευχάριστη περιπέτεια, μια ενδιαφέρουσα βραδιά, να φεύγουν με κάποιες γνώσεις χωρίς να έχει τα στοιχεία του μαθήματος. Υπάρχει βέβαια, ένα φιλολογικό στοιχείο γιατί ο χώρος είναι χώρος εκδόσεων οπότε αναφερόμαστε λίγο στα ιστορικά στοιχεία των ποικιλιών και της κάθε περιοχής, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε να κουράζουμε».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!