Η ποιητική του χώρου στα ομηρική έπη

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, εικονοποιία, χώροι και ειδικές χωρικότητες

Σε αυτό το βιβλίο μελετάται η λειτουργία του χώρου, κλειστού και ανοιχτού, στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπως: θάλασσες, χώροι και χώρες, νήσοι, τόποι, τοπία, ποταμοί, όρη, σπηλιές, νοητοί χώροι του Ολύμπου, ως κατοικία των θεών, και του Άδη, ανάκτορα, πεδία μαχών, χώροι αναγνωρισμών και φιλοξενιών, χώροι συνελεύσεων και αγώνων, χώροι ικεσιών, μονομαχιών και θρήνων, με τα ήθη, τα έθιμα και τις συνακόλουθες ανθρωπιστικές αξίες. Ακόμα, αναδεικνύονται τα πριν, τα κατά και τα μετά τη μνηστηροφονία ως δράση σε χώρους για την κατανόηση της ύβρης και της τιμωρίας των μνηστήρων.

Παρουσιάζονται τόσο οι μεταμορφώσεις θνητών και θεών, ως σωματικές χωρικότητες, όσο και της φύσης, με την επενέργεια των θεών, ως ειδική χωρικότητα. Επίσης, ειδικές χωρικότητες συγκροτούν αφενός τα ποικίλα χρηστικά αντικείμενα (όπλα, ασπίδες, σκήπτρα, το τόξο του Οδυσσέα, δώρα, υφαντά, ενδύματα) και αφετέρου οι σπηλιές, οι χερσαίοι δρόμοι, οι θαλάσσιοι πλόες, κ.ά. Μελετήθηκαν στην Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια, στίχο με στίχο, σκηνή με σκηνή, από το πρωτότυπο και από έγκριτες μεταφράσεις, όλοι οι χώροι δράσης θεών και ανθρώπων και όλες οι χωρικότητες.

Επίσης, αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια η περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα, οι χώροι των αναγνωρισμών, των ικεσιών, των θρήνων και των πρεσβειών με τις συνακόλουθες αξίες τους. Αναδεικνύονται σε κάθε περίπτωση η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία και η εικονοποιΐα, με τις φωτοσκιάσεις τους, που μας ταξιδεύουν σε χώρες και χώρους, ειρηνικούς και πολιτισμένους (χώρα των Φαιάκων, καλύβα του Εύμαιου) ή εχθρικούς και πρωτόγονους (σπηλιά του Πολύφημου).

Βέβαια, τους Φαίακες ανταμείβει ο ξένος, ο «Οὔτις», ως Οδυσσέας, με τους Μεγάλους Απολόγους του, διευρύνοντας τον γεωγραφικό και πολιτιστικό τους ορίζοντα με αξίες, που καταξιώνουν τον άνθρωπο και μνημειώνουν τη συμπεριφορά του ως παρακαταθήκη πολιτισμού και ανθρωπιάς (ηρωισμός, μητρική, συζυγική και υιική αγάπη, φιλία, ηρωική τιμή, φιλοπατρία κ. ά.).

Συνεπώς, στα ομηρικά έπη διευθετούνται εξαιρετικά ο χώρος και ο χρόνος της επικής αφήγησης, στην οποία παρακολουθούμε άνετα τη δράση των ηρώων. Ως αναγνώστες εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και απολαμβάνουμε αυτό το βιβλίο, όπου προβάλλεται ο ομηρικός πολιτισμός και η λειτουργία του χώρου, βασικό στοιχείο της αφήγησης.

ISBN 9789605764562, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Χριστίνα Αργυροπούλου γεννήθηκε στο Σκούρα Πατρών.

Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Θηλέων Πατρών και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Πήρε με άριστα τη διδακτορική της διατριβή από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) με θέμα «Η Γλώσσα στην ποίηση του Ε. Κακναβάτου» και το DEA από το ίδιο Πανεπιστήμιο (ULB) με άριστα και με θέμα «Γλώσσα και εξουσία στην Ελλάδα 1967-1994».Χριστίνα Αργυροπούλου

Αποφοίτησε με άριστα από το Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια ως επιμορφούμενη, εκ των οποίων δύο ήταν ετήσια στη Μεθοδολογία της Ιστορίας και στη Διδασκαλία της μητρικής γλώσσας σε Πανεπιστήμια της Μελβούρνης (Αυστραλία). Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει υπηρετήσει ως φιλόλογος σε γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μελβούρνη και Ευρωπαϊκό σχολείο του Λουξεμβούργου), έχει διδάξει σε ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού, άσκησε συμβουλευτικό και καθοδηγητικό έργο ως σχολική σύμβουλος στον Πειραιά (1999) και ερευνητικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο ως σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2006).

Συμμετέχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα λογοτεχνίας, διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, διαπολιτισμικά, πολυγραμματισμού, και παιδαγωγικά.

Έχει πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο σε ελληνικά και ευρωπαϊκά λογοτεχνικά και παιδαγωγικά περιοδικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!