Πνεύμα και πολιτική

Ο Πωλ Βαλερύ (Paul Valéry, 1871-1945) πιστεύει στην «παραξενιά που λέγεται πνεύμα». Εκείνο που κατ’ εξοχήν αποστρέφεται είναι τα κόμματα. Θεωρεί ότι όλα ανεξαιρέτως «μαίνονται κατά της πατρίδας», ενώ οι πολιτικοί «εκμεταλλεύονται ό,τι πιο ποταπό υπάρχει στον άνθρωπο», εμπορευόμενοι κίβδηλες ιδέες και υποσχέσεις.

Υπέρμαχος της πνευματικής ελευθερίας, υποστηρίζει ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικές, «γεμάτες καταναγκασμούς που υποδουλώνουν τους ανθρώπους» εν ονόματι, δήθεν, της γενικής βούλησης. Εκείνο που ονειρεύεται είναι μια αρισταρχία του πνεύματος με καθοριστική επιρροή, στο πλαίσιο μιας ιδανικής πανευρωπαϊκής Πολιτείας. Γιατί «η πολιτική διχάζει, ενώ το πνεύμα ενώνει».

Αυτό το αντίδοτο έχει να προτείνει στη νέα βαρβαρότητα που εκτρέφουν οι Μοντέρνοι Καιροί μας.

ISBN 9789602834190, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πωλ Βαλερύ (Paul Valéry) (1871-1945) γεννήθηκε στο Μονπελιέ, όπου σπούδασε νομικά, και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα «Νάρκισσος».

Το 1892 έρχεται στο Παρίσι, όπου αναλίσκεται σε επιστημονικές, κυρίως, μελέτες (λογοτεχνικά, το 1894 είναι η χρονιά του «Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ»). Επανέρχεται στην ποίηση και το 1917 δημοσιεύει τη «Νεαρή μοίρα», συμβολικό ποίημα που τον κάνει διάσημο. Στην ίδια κοίτη, θ’ ακολουθήσουν το «Θαλασσινό κοιμητήρι», ο δεύτερος «Νάρκισσος», οι «Κλάδοι της νίκης» κ.ά. ποιήματα λεπτόηχου συμβολισμού.

Γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1925.

Τα πεζογραφήματα του (μεταξύ άλλων, «Η ψυχή και ο χορός», 1925, «Ευπαλίνος», 1925) και οι στοχασμοί του (μια σειρά από δοκίμια, όπως οι «Ματιές στον σύγχρονο κόσμο», και σημειώσεις εργασίας όπως αυτές των «Τετραδίων») έχουν ως κύριο άξονα την πολλαπλότητα του εγώ, του ανεξάντλητου και πολυπρισματικού εγώ, ιδωμένου μέσα από τον μεγεθυντικό φακό ενός πνεύματος ασκημένου και οξυμένου στο έπακρο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!