Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή

Η ανάλυση της πολιτικής σκέψης των κορυφαίων φιλοσόφων Πλάτωνα και Αριστοτέλη της κλασσικής αρχαιότητας, παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, όπου η πολιτική θεωρία εξετάζεται σε συνδυασμό με τις πραγματικότητες που επικρατούσαν στον κόσμο της κλασσικής εποχής.

Η δουλεία, η κοινωνική δομή της πόλης-κράτους, ο ηγεμονισμός της Αθήνας και της Σπάρτης, ο ανταγωνισμός γενικότερα μεταξύ των πόλεων-κρατών, ο αποικισμός, η ανάπτυξη του εμπορίου και η αναζήτηση νέων αγορών, δημιουργούν κινητικότητα του πληθυσμού, φέρνουν ανταλλαγή γνώσεων και διευρύνεται ο πνευματικός ορίζοντας των πολιτών.

Η ανάπτυξη των πολιτικών συστημάτων και η αναζήτηση αξιών για την κοινωνική συνοχή, τις ατομικές ελευθερίες και τη λειτουργία της πολιτείας, αναζητούνται στα πλαίσια των νόμων, της παράδοσης και των θεσμών, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική αρετή, η δικαιοσύνη και η ευδαιμονία των πολιτών. Ο ρόλος της παιδείας για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των πολιτών, σε συνδυασμό με τη φιλία, την αρμονία και την ομόνοια, αποτελούν τα θεμέλια τόσο της ιδανικής όσο και της συνταγματικής δημοκρατίας και των ελεύθερων πολιτικών συστημάτων στην πόλη-κράτος, ενώ η γνώση και η αρετή αποτελούν προϋπόθεση για την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών, ώστε να διασφαλίζεται η εξουσία του λαού στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Αυτές λοιπόν οι προκλήσεις και οι παρακαταθήκες για μια δημοκρατική κοινωνία στην εποχή μας, εξετάζονται ως αναγκαιότητα στη σημερινή μεταβιομηχανική κοινωνία στη χιλιετία της παγκοσμιοποίησης.

ISBN 9789600231472, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο καθηγητής Ηλίας Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα.

Σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Eastern Illinois, όπου έλαβε το πτυχίο B.S. το 1963. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Southern Illinois, έλαβε το πτυχίο Master (M.A.) στην ιστορία το 1965 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην πολιτική επιστήμη το 1967.

Δίδαξε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στα Πανεπιστήμια Roosevelt, Northwestern (πολιτική θεωρία), North Carolina State University και Texas A & M. Το 1972-1973 προήδρευσε στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Κολεγίου Flagler. Διετέλεσε Visiting Fellow στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (1979-1980) και Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Northwestern (1989-1990).

Στην Ελλάδα δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 1986 και δίδαξε έως το 2005. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Προήδρευσε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα χρονικά διαστήματα 1990-1998 και 2001-2003, τιμήθηκε με την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση και Εξωτερική Πολιτική, και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά έργα στην Ελλάδα, όπως Ο ηγέτης – Μελέτη στο φαινόμενο ηγεσία και Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή. Έχει επίσης δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μελέτες για την πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!