Το πολιτικό και το ηθικό

Ποια σχέση έχουν;

Η σημερινή κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει ένα οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό πρόσωπο: είναι η κρίση εμπιστοσύνης στις νεωτερικές, ουμανιστικές και φιλελεύθερες αξίες καθώς και η μηδενιστική αμφισβήτηση των ατομικών και των συλλογικών ταυτοτήτων.

Η έννοια της Δημοκρατίας διακυβεύεται από τον εθνολαϊκισμό της φασιστοειδούς δεξιάς, καθώς και από τον αριστερίστικο εθνολαϊκισμό και από την αναρχική αριστερά. Επικρατεί σιγά σιγά μία μοιρολατρική και μηδενιστική στάση απέναντι στα προτάγματα της Δημοκρατίας, χάνεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς: άτομα, ομάδες και θεσμοί παλινδρομούν σε ξεπερασμένες ιδεολογίες και πάθη.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος, η βία χωρίς προσχήματα, ο ανορθολογισμός, η απάρνηση της αλήθειας στην πολιτική ξαναγυρίζουν μέσα από την μνησίκακη ισοπέδωση των πολιτισμικών αξιών. Ο βίαιος, ρατσιστικός εθνικισμός και ο βίαιος αναρχισμός, η ανομία και η απάρνηση του Νόμου οδηγούν σε πολιτικούς μεσσιανισμούς, στην νέα εβραιοφοβία και στην ισλαμοφοβία, στην αποκαλυπτική βία και στην δαιμονοποίηση του άλλου.

Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αλλά η λύση θα απαιτήσει επίπονες προσπάθειες, αποφασιστικότητα, γενναιότητα, διακινδύνευση, υπευθυνότητα, δηλαδή την δύσκολη αποδοχή της αλήθειας, πέραν από τις θεωρίες της συνωμοσίας και από την αποποίηση των ιδίων ευθυνών. Η ψυχανάλυση μπορεί να συνεισφέρει στην ατομική και συλλογική διεργασία των φαντασμάτων του παρελθόντος, στην υπεράσπιση των ιστορικών θετικών επιτευγμάτων, καθώς και στην υπέρβαση του άγχους εμπρός στο πραγματικά Νέο. Έτσι γίνεται ορατή η δυνατότητα μίας επανασύνδεσης του Πολιτικού με το Ηθικό.

ISBN 9789600807370, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θάνος Λίποβατς γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα όπου τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο το 1960.

Από το 1962 ακολούθησε σπουδές φυσικής επιστήμης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Δυτ. Βερολίνου. Στη συνέχεια (1968-73) ακολούθησε σπουδές κοινωνιολογίας, οικονομίας και φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το 1973 πήρε το δίπλωμα Κοινωνιολογίας.

Την περίοδο 1973-78 ήταν επιστημονικός βοηθός (διδάσκων) στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου και παράλληλα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές ψυχολογίας. Το 1978-82 ήταν ερευνητής σε προγράμματα κοινωνιολογικής έρευνας στο Παρίσι και το 1979-81 επιστημονικός βοηθός στο τμήμα Ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο VIII (Vincennes- Saint Dennis) του Παρισιού.

Το 1981 υποστήριξε διδακτορική διατριβή στο τμήμα Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Dr. Phil.). Το 1982-87 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Όλντενμπουργκ.

Το 1986 υποστήριξε υφηγεσία στο τμήμα Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Τον Οκτώβριο του 1987 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στην έδρα πολιτικής ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1991 είναι τακτικός καθηγητής.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά και έχει δώσει σειρά διαλέξεων.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!