Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση;

Η επανάσταση του Οκτώβρη 1917 στη Ρωσία έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία. Για εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, το κράτος των εργατικών συμβουλίων -των σοβιέτ-, η πραγματική δημοκρατία τής πλειοψηφίας, το πανηγύρι των καταπιεσμένων, άνοιγε την προοπτική μιας καινούργιας σοσιαλιστικής κοινωνίας απαλλαγμένης από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Το 1917 ο Λένιν στο βιβλίο του Κρότος και Επανάσταση έβαζε σαν στόχο μια κοινωνία όπου «η κάθε μαγείρισσα θα κυβερνάει».

Όμως, δώδεκα χρόνια αργότερα, τέτοια λόγια ήταν εισιτήριο για απόλυση και σύντομα για ένα ταξίδι στις φυλακές και τις εξορίες. Η σταλινική αντεπανάσταση ήταν η πλήρης ανατροπή όλων των κατακτήσεων του Οκτώβρη αλλά και η άρνηση όλων των οραμάτων και των ελπίδων που είχε γεννήσει. Το 1934, ο Καγκάνοβιτς, ο υπουργός Βαριάς Βιομηχανίας του Στάλιν, συνόψισε και αυτός με μια φράση την ανατροπή που είχε συντελεστεί: «Η γη πρέπει να τρέμει όταν ο διευθυντής μπαίνει στο εργοστάσιο».

Η Ρώσικη Επανάσταση «χάθηκε». Στη θέση της επιβλήθηκε ένα καθεστώς κρατικού καπιταλισμού. Έχει σημασία να επιμείνουμε σ’ αυτό σήμερα, απέναντι στους απολογητές του καπιταλισμού, που όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα χάλια του συστήματος που υμνούν έχουν εύκολη την απάντηση στο στόμα: μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί στο κάτω κάτω ο κομμουνισμός απέτυχε, κοιτάξτε τι έγινε στην Ρωσία.

Στηριγμένα στις ιδέες τού Μαρξ, τα κείμενα αυτού του βιβλίου δίνουν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

– Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση;
– Πώς αναρριχήθηκε στην εξουσία η γραφειοκρατία;
– Τι ήταν τα σταλινικά καθεστώτα;
– Πώς και γιατί έφτασαν στην κρίση και την κατάρρευση;

ISBN 9789607967756, έκδοση 2012

Συλλογικό έργο:  Chris Harman, Alex Callinicos, Πάνος Γκαργκάνας 

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!