Πριάπεια και σατυρικά

Άσεμνα δημοτικά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα

Μια μοναδική συλλογή με Δημοτικά Γαμοτράγουδα απ’ όλη την Ελλάδα, με την επιμέλεια του Παναγιώτη Καρώνη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Το δόντι. Με τίτλο Πριάπεια και σατυρικά ανατυπώνονται όλα τα Πριάπεια του Μιχαήλ Λελέκου, που κυκλοφόρησαν το 1869 ως δεύτερο μέρος της Δημοτικής Ανθολογίας του. Τα Πριάπεια, συλλογή μικρή σε έκταση, είναι η πρώτη τυπωμένη καταγραφή άσεμνων δημοτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Την παρούσα έκδοση συμπληρώνουν τραγούδια από τη συλλογή Αποκριάτικα της Δόμνας Σαμίου και άλλα Γαμοτράγουδα που σταχυολογήθηκαν από διάφορες συλλογές ή από προσωπικές καταγραφές του Π. Καρώνη.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου: «Τα Δημοτικά Γαμοτράγουδα ήταν και παραμένουν μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού, ένα ζωντανό κομμάτι του λαού μας. Τα ανίερα ιερά ή αποκριάτικα ή σκωπτικά ή αθυρόστομα ή άσεμνα ή όπως επιτρέψει η σιδερόφρακτη αστική ηθική να τα αποκαλέσουμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την ανατρεπτική τρέλλα μιας οργιαστικής γιορτής, που τελείται σχεδόν ιερουργικά, σε κάποιες κρίσιμες, οριακές στιγμές του χρόνου».

ISBN 9789609772426, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Καρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νεστάνη της αρχαίας Μαντίνειας στην Αρκαδία. Ζει και ζωγραφίζει και γράφει μεταξύ της Νεστάνης και της πόλης των Πατρών.

Από τις εκδόσεις Το δόντι κυκλοφορούν τρεις ακόμα δικές του μελέτες, καθώς και πέντε βιβλία με δικά του ζωγραφικά σχόλια.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!