Προ της θυέλλης

Οι εξελίξεις στις ελληνοϊταλικές σχέσεις την περίοδο 1939 – 1940, προ της κήρυξης του πολέμου μεταξύ των δυο κρατών, επηρεάζονται από τις αντίμετρες πολιτικές που ακολούθησαν οι ηγέτες τους, Μουσολίνι και Μεταξάς.

Η φασιστική Ιταλία με μια επιθετική συμπεριφορά προσπάθησε να υποτάξει την Ελλάδα πρώτα με διπλωματικά μέσα, και όταν αυτά απέτυχαν, με στρατιωτικά. Από την άλλη μεριά η μεταξική Ελλάδα εφήρμοσε μια αμυντική προσέγγιση με συνεχείς υπαναχωρήσεις προς τους Ιταλούς, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό της «ΕΛΛΗΣ», που σκόπιμα αποσιωπήθηκε.

Η Ιταλία εμφανιζόταν στο υποσυνείδητο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας σαν ένας «μπαμπούλας» που δεν έπρεπε να θιγεί για να μην αντιδράσει βίαια. Ο πόλεμος που ακολούθησε ήταν στην ουσία ένας «άσκοπος πόλεμος» που έγινε κατά κύριο λόγο για το κύρος τού Μουσολίνι και επεφύλαξε πολλά δεινά για την Ελλάδα, αλλά έμμεσα και για την Ιταλία.

Ένα πολύτιμο βιβλίο – ντοκουμέντο που παρακολουθεί βήμα προς βήμα τα δραματικά γεγονότα της συγκεκριμένης κρίσιμης εποχής, δοσμένο συγκλονιστικά από έναν εμβριθή μελετητή, ειδήμονα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ISBN 9789605365516, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αννίβας Βελλιάδης, πρέσβυς ε.τ., γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά και διεθνής σχέσεις στο Λονδίνο και την Αμερική. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μάστερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Αγ. Φραγκίσκου στην Καλιφόρνια και διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και υπηρέτησε σε διάφορα πόστα στη Γερμανία, την Αγγλία, την Τουρκία και την Αμερική. Μέλος των ελληνικών αντιπροσωπειών στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ το 1978 και το 1984 και στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μαδρίτη, το 1980. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Αμμάν της Ιορδανίας και το Δουβλίνο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Έχει παρασημοφορηθεί με το Ανώτατο Ιορδανικό Παράσημο της Ανεξαρτησίας, με τον Ανώτερο Ταξιάρχη και Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος.

Έχει ειδικευθεί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής του Γ΄ Ράιχ και της γερμανικής αντίστασης.

Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!