Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Ζητήματα κατανομής και αναδιανομής πόρων στην Ε.Ε.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» και τον κινητήριο μοχλό για όλες τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις στρατηγικές. Η κατάρτιση, αλλά και η κατανομή του επηρεάζουν άμεσα τις γενικές κατευθύνσεις και τους στόχους της Ένωσης. Πάμπολλες είναι οι συζητήσεις που έχουν κατά καιρούς λάβει χώρα σχετικά με την ορθολογικότητα ή μη της κατανομής του προϋπολογισμού.

Η σημασία μιας σωστής κατανομής εκεί ακριβώς που υπάρχει ανάγκη είναι τεράστια, ειδικά στις μέρες μας που χαρακτηρίζονται από έντονη οικονομική και πολιτική ρευστότητα. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να εξηγήσει με απλά λόγια στον αναγνώστη τις κυριότερες πτυχές που αφορούν την κατάρτιση και την κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μέσω του βιβλίου αυτού, ο συγγραφέας αισιοδοξεί ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει κριτικά και να εξάγει τα προσωπικά του συμπεράσματα σχετικά με την ορθολογικότητα της κατανομής αυτής.

Το βιβλίο αποτελείται από την εισαγωγή και τέσσερα επιπλέον κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1, παρουσιάζεται με κριτικό τρόπο μια σύντομη ιστορική αναδρομή και αναλύονται τα κυριότερα πολιτικά γεγονότα και οι καθοριστικότερες μεταβολές που επηρέασαν τον προϋπολογισμό της ΕΕ από τη δεκαετία του ’60 και μετά.

Στο Κεφάλαιο 2, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην κατάρτιση και σημασία του προϋπολογισμού της ΕΕ. Επιδίωξη καθίσταται το να κατανοήσει επακριβώς ο αναγνώστης το πώς καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, τη σημασία του, αλλά και τις εν γένει ιδιαιτερότητές του. Επιπλέον, θεωρείται αναγκαία η αποσαφήνιση ορισμένων κομβικών για τον προϋπολογισμό όρων, όπως λόγου χάριν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι «ίδιοι πόροι» και η έννοια της «απαλλαγής».

Στο Κεφάλαιο 3, εξετάζεται διεξοδικά η κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ στο Κεφάλαιο 4, εξάγονται οι κυριότερες συμπερασματικές παρατηρήσεις και συνοψίζονται οι μέχρι τώρα εξελίξεις των πολιτικών και των εν γένει δραστηριοτήτων της ΕΕ στα πλαίσια του προϋπολογισμού.

ISBN 9786185088286, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιωάννης Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2003 έλαβε το πρώτο μεταπτυχιακό του δίπλωμα (Master) από το Πανεπιστήμιο του Warwick στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία. Το 2005 έλαβε το δεύτερο μεταπτυχιακό του δίπλωμα (Master) από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στο Διεθνές Οικονομικό Μάνατζμεντ. Το 2011 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham με εξειδίκευση στις οικονομικές και πολιτικές πτυχές της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2011 ασχολείται με την ακαδημαϊκή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή πολιτική και οικονομική κατάσταση.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!