Ψυχαναλυτική θεώρηση του πόνου

Δεν υπάρχει πραγματικά διαφορά ανάμεσα στον σωματικό και τον ψυχικό πόνο. Ο σωματικός πόνος είναι μια αίσθηση στο σώμα, που προκαλείται από μια μαζική είσοδο ενέργειας, η οποία κατακλύζει το ασυνείδητο, το κέντρο του ψυχισμού. Η είσοδος ενέργειας προκαλεί μια κατάσταση αιφνιδιασμού και σύγκρουσης στο εγώ, που στην ψυχανάλυση ονομάζεται τραύμα.

Στον ψυχικό πόνο η ρήξη, ο τραυματισμός, δεν τοποθετείται στο προστατευτικό περίβλημα του εγώ, αλλά στη σχέση αγάπης που μας συνδέει με τον άλλο. Η ρήξη προκαλείται από την απώλεια του αντικειμένου. Το εγώ αμύνεται στο τραύμα με το να αποεπενδύει όλες τις αναπαραστάσεις του, για να υπερεπενδύσει την εικόνα του αγαπημένου αντικειμένου.

Δεν πονάμε λόγω της απώλειας του αγαπημένου αντικειμένου, αλλά λόγω των συνεπειών που προκαλούνται μέσα μας από την απώλεια. Πονάω γιατί χάνω μια από τις πηγές διέγερσης και τροφοδότησης της δύναμης της επιθυμίας μου, γιατί καταρρέει ο ψυχικός καθρέπτης που αντικατόπτριζε τις εικόνες μου, γιατί χάνεται ο συμβολικός ρυθμός στον οποίο πάλλεται η δύναμη της επιθυμίας μου και έτσι χάνω τον συμβολικό άλλο που οριοθετούσε και έδινε οντότητα στο ασυνείδητό μου. Αυτό που χάνω δηλαδή, τελικά, είναι η συνοχή και η ύφανση μιας φαντασίωσης απαραίτητης για τη δομή μου.

Μπροστά στην εμπειρία του πόνου ο ψυχαναλυτής είναι ένας μεσολαβητής που υποδέχεται τον μη αφομοιώσιμο πόνο του ασθενούς του και τον μετατρέπει σε συμβολικό πόνο.

ISBN 9786188018600, έκδοση 2012

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Βασιλική Κανελλοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχαναλύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur του Στρασβούργου, ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία και την Ψυχοπαθολογία και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Έκανε την ψυχαναλυτική της εκπαίδευση στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Δραστηριοποιείται ως συνεργάτης σε έρευνες, σεμινάρια και διδακτικό έργο σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστημιακά εργαστήρια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Paris7-UFR Etudes psychanalytiques, το Πανεπιστήμιο του Angers-UFR Sciences humaines et sociales, το Laboratoire de Psychologie des Pays de la Loire (LPPL), το Laboratoire de Psychologie «Processus de Pensee et Interventions» (PPI) του Πανεπιστημίου του Angers, το Seminaire trans-equipes de recherches «Pandora-Psychanalyse et processus de creation» του Πανεπιστημίου Paris7, το CILA (College international de l’adolescence).

Είναι μέλος του SIUEERPP (Seminaire inter-universitaire europeen d’enseignement et de recherche de la psychanalyse et de la psychopathologie), του Επιστημονικού Συλλόγου για την ψυχαναλυτική κλινική «Jacques Lacan», της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης των Δημιουργικών, Χαρισματικών, Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων.

Ανήκει στην επιστημονική και συντακτική επιτροπή του περιοδικού Ψυχανάλυσης, Φιλοσοφίας και Τέχνης Αληthεια και στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού Recherches en Psychanalyse της Ecole Doctorale Recherches en psychanalyse et psychopathologie του Πανεπιστημίου Paris7.

Έχει οργανώσει και συνδιοργανώσει διεθνή συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και ημερίδες.

Έχει πλούσια συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο της Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης στην ελληνική και γαλλική.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!