Πυθαγόρας

Ο Πυθαγόρας δεν έγραψε τίποτα όσο ζούσε. Ούτε καν το πυθαγόρειο θεώρημα. Κι όμως η γνώση και η σοφία του άλλαξαν τον κόσμο κι έφτασαν έως τις μέρες μας. Απόσταγμα της διδασκαλίας του θεωρούνται τα «χρυσά έπη», εβ­δομήντα ένα δίστιχα – πυξίδα για τη ζωή. Λειτουργώντας ως προτροπή, ρίχνουν σε μία κοίτη το ανθρώπινο και το θεϊκό στοι­χείο. Ορίζουν το σημείο σύ­γκλισης των δύο και μας δείχνουν πώς να κατακτήσουμε την ανώτερη αρετή στην καθημερινή πρακτική μας.

Από την Εισαγωγή του βιβλίου:

Δεμένα με το όνομα του Πυθαγόρα και την πυθαγόρεια παράδοση τα Χρυσά έπη προβάλλουν ανάμεσα στην ιστορία και στους μύθους, στην προφορική παράδοση και στα γραπτά ντοκουμέντα, ως το απόσταγμα της διδασκαλίας του αρχαίου σοφού, ως οι οδηγίες «προς ναυτιλλομένους» που θα οδηγήσουν σε μια χρηστή, μετρημένη ζωή και θα ανυψώσουν τον άνθρωπο στη θεϊκή του φύση.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε πρωτοεμφανίστηκαν, αν και στη σημερινή τους μορφή επιβεβαιώνονται μετά τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Εκείνη την εποχή τα καταγράφει ο Ιεροκλής, Αλεξανδρινός και νεοπλατωνικός φιλόσοφος, μαθητής του Πλουτάρχου.

Τα Χρυσά έπη έγιναν πολύ δημοφιλή και συνέχισαν να αντιγράφονται μέχρι και τον 15ο αιώνα, αλλά και αργότερα. Υπάρχουν χειρόγραφα που δημιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία, όπου μιλούνταν ελληνικές διάλεκτοι και οι μοναχοί αντέγραφαν διάφορα έγγραφα, όχι αποκλειστικά θρησκευτικά.

Ωστόσο, παρά τον αριθμό αντιγράφων που αναφέρονται σε διάφορες πηγές –και που μερικοί τα ανεβάζουν στα 230– πολύ σπάνια εμφανίζεται κάποιο χειρόγραφο σε σχετικές δημοπρασίες. Είναι γνωστό ότι κατά την Αναγέννηση η πυθαγόρεια παράδοση γνώρισε άνθιση, και τα Χρυσά έπη ήταν ένα από τα αρχαιοελληνικά κείμενα που διαβάζονταν συχνά και τυπώνονταν για εκπαιδευτικούς λόγους.

Επί Τουρκοκρατίας δε τα Χρυσά έπη διδάσκονταν στα σχολεία, χάρη στο συμβουλευτικό και παραινετικό τους χαρακτήρα, όπως μας πληροφορούν τα μαθηματάρια – τα βιβλία όπου οι δάσκαλοι του κάθε σχολείου κατέγραφαν τη διδακτική ύλη.

ISBN 9786185048426, έκδοση 2015

Σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής, ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο, πιθανόν το 585 π.Χ. Μαθήτευσε στον φιλόσοφο Φερεκύδη στη Μυ­τιλήνη, και στον Θαλή και τον Αναξίμανδρο στη Μίλητο.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων στην Αίγυπτο, όπου έζησε για περισσότερα από είκοσι χρόνια, και στη Βαβυλώνα. Τελικά εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας, όπου ίδρυσε την πυθαγόρεια σχολή. Χάρη στους εκατοντά­­δες μαθητές του διασώθηκε η διδασκαλία του και έφτασε έως τις μέρες μας, καθώς ο ίδιος δεν άφησε κανέναν γραπτό έργο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!